Openbaar Ministerie

Nationale Recherche houdt internationaal actieve oplichters aan

9 juli 2010 - Landelijk Parket

De Nationale Recherche heeft woensdag in Amsterdam vijf Serviërs aangehouden die een pak waardeloze kopieën van 500 euro biljetten wisselden voor 150.000 echte euro's in kleine coupures van een Duits slachtoffer.

De verdachten wendden de afgelopen maanden voor dat zij belangstelling hadden voor onroerend goed dat in Duitsland te koop stond. Hun contacten met de verkopers leidden telkens tot het voorstel om een deel van de transactie contant af te rekenen. Daarbij zou groot geld gewisseld worden voor klein geld met een aantrekkelijke provisie voor de verkopers van het onroerend goed.

Het onderzoek door de dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) is in nauwe samenwerking met de Duitse autoriteiten in Koblenz gedaan. Het is nog onbekend hoeveel slachtoffers echt geld hebben gewisseld voor kopieerpapier. Bij de doorzoeking van drie woningen in Amsterdam legde de politie beslag op een contant geldbedrag van 58.000 euro en fotokopieën van 500 euro biljetten met een totale opdruk van 330.000 euro .

De verdachten worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam. Duitsland heeft gevraagd om de uitlevering van het vijftal.