Ministerie van Buitenlandse Zaken

nominaties voor Mensenrechtentulp 2010

Ruim 170 nominaties voor Mensenrechtentulp 2010

Nieuwsbericht | 9 juli 2010 | Mensenrechten, Mensenrechtentulp

Dit jaar zijn 174 mensenrechtenverdedigers voorgedragen voor de Mensenrechtentulp, de mensenrechtenprijs van de Nederlandse regering. De genomineerden komen uit 73 landen over de hele wereld en vertegenwoordigen alle geledingen van de samenleving.

"Het aantal nominaties voor de Tulp stijgt elk jaar fors," aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). "Dit jaar zijn het er bijna 60 meer dan de vorige keer. Daarmee krijgt deze onderscheiding voor burgermoed steeds meer draagvlak. Een goede ontwikkeling, want in de uiteindelijke winnaar steunen we alle mensenrechtenverdedigers. Zij zijn stuk voor stuk helden."

Nederland stelde de Mensenrechtentulp in als blijk van erkenning voor een man of vrouw die bijzondere moed heeft getoond bij het beschermen en bevorderen van de rechten van zijn of haar medeburgers. De minister van Buitenlandse Zaken reikt de Mensenrechtentulp uit op vrijdag 10 december, internationale Dag van de Mensenrechten, in de Ridderzaal.

Dit jaar zijn 78 vrouwen en 96 mannen voorgedragen. Het zijn onder meer journalisten, musici, hoogleraren, geestelijken, advocaten en schrijvers. De meeste genomineerden komen uit India (11), Israël en de Palestijnse Gebieden (9), Colombia (9) en Sudan (8).

Een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van journaliste Cisca Dresselhuys selecteert 3 kanshebbers. Uit die 3 kiest de Nederlandse regering de uiteindelijke winnaar. Die krijgt een bronzen beeldje en een individuele prijs van EUR10.000. Bovendien kan hij of zij een project van EUR100.000 voorstellen ter intensivering van zijn of haar werk als mensenrechtenverdediger.

Vorig jaar won de Iraanse mensenrechtenverdedigster Shadi Sadr de Mensenrechtentulp. In 2008 ging de prijs naar Justine Masika uit de Democratische Republiek Congo.