Gemeente 's-Hertogenbosch

09-07-2010
Kindcentra 0-13 jaar

In de periode 2011-2014 komen in alle wijken in 's-Hertogenbosch Kindcentra 0-13. Het college stelt in een uitvoeringsplan vast hoe kinderopvang en primair onderwijs dit gaan aanpakken.

In een Kindcentrum 0-13 worden peuterarrangementen, kinderopvang 0-4 jaar, primair onderwijs, tussenschoolse opvang en buitenschoolse opvang aangeboden. Zo ontstaat er een doorlopende lijn van ontwikkelingsgerichte activiteiten en vrijetijdsbesteding voor kinderen van 0 tot 13 jaar. Een Kindcentrum 0-13 is toegankelijk voor alle kinderen en in elke wijk aanwezig. Ouders - en kinderen - kunnen binnen het kindcentrum kiezen uit verschillende vormen van opvang en onderwijs. Dit biedt kinderen de kans zich optimaal te ontwikkelen en ouders de kans optimaal mee te doen op de arbeidsmarkt.

Gevolgen voor ouders en kinderen
Deze ontwikkeling sluit aan bij de Wet ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie (OKE), die binnenkort van kracht wordt (waarschijnlijk 1 januari 2011). Het doel is harmonisatie te stimuleren om zo de ontwikkelingskansen van jonge kinderen te vergroten.

De toekomstige peuterarrangementen worden binnen de kindcentra 0-13 door de kinderopvang aangeboden. Hierdoor krijgt de stichting Peuterspeelzaalwerk 's-Hertogenbosch (SPH) met ingang van 2011 geen subsidie meer. Voor (ouders van) kinderen van 0 tot 4 jaar bestaat de keuze uit verschillende arrangementen die variëren in dagdelen en tijden.

De gemeente subsidieert vanaf 2011 alleen nog de peuterarrangementen voor ouders die niet in aanmerking komen voor een toeslag kinderopvang (volgens de Wet kinderopvang). Ouders met beiden een inkomen kunnen voor de peuterarrangementen in aanmerking komen voor de toeslag kinderopvang.