Ministerie van Defensie

3 Nederlandse onderzeeboten bijeen op zee

9 juli 2010, 13.25 uur

De Nederlandse onderzeeboten Harer Majesteits Zeeleeuw, Dolfijn en Walrus zijn vrijdag 2 juli 2010 elkaar tegengekomen op de rede van Den Helder. Sinds het voorjaar van 2009 vaart de marine weer met 3 onderzeeboten en deze ontmoeting op zee was een unieke gelegenheid om dit op foto vast te leggen.

De Nederlandse onderzeedienst bestaat uit 4 onderzeeboten van de Walrus-klasse en het torpedowerkschip Hr. Ms. Mercuur. Bijzondere inspanningen van de onderzeedienst, het Commando Zeestrijdkrachten en overige organisatieonderdelen, heeft er toe geleid dat in mei 2009 weer 3 onderzeeboten personeels- en materieelsgereed waren en konden uitvaren.

Rendez-vous

Drie van de vier onderzeeboten uit de Walrus-klasse ontmoeten elkaar op zee. Foto: ministerie van Defensie

Op het ontmoetingsmoment was Hr. Ms. Walrus op weg naar Zeebrugge voor deelname aan de Belgische vlootdagen. Hr. Ms. Zeeleeuw en Hr. Ms. Dolfijn kwamen terug uit de Golf van Biskaje waar zij samen met Hr. Ms. Mercuur deelnamen aan een oefening.

Antipiraterij

Drie van de vier onderzeeboten uit de Walrus-klasse ontmoeten elkaar op zee. Foto: ministerie van Defensie

In het najaar worden de onderzeeboten weer ingezet voor diverse missies, onder meer voor de antipiraterij-operatie Ocean Shield voor de kust van Oost-Afrika.