Ministerraad


Eigenaar/verhuurder krijgt voortaan belastingaanslag afvalstoffenheffing

Persbericht | 09-07-2010

De ministerraad heeft op voorstel van minister Huizinga van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ingestemd met een wijziging van de regels rond de afvalstoffenheffing in het geval van meervoudig gebruik van een pand, zoals kamerverhuur. De eigenaar/verhuurder wordt voortaan belastingplichtig in plaats van de gebruiker. Deze kan de heffing vervolgens verhalen op de kamerhuurders.

Met de wetswijziging wordt een oplossing geboden voor het probleem dat nu één kamerbewoner aangeslagen wordt voor de afvalstoffenheffing van alle kamerbewoners in een woning. Deze moet dan vervolgens voor elkaar zien te krijgen dat de andere kamerbewoners hun deel aan hem/haar terugbetalen. De verontreinigingsheffing en de heffing van onroerendezaakbelastingen zijn eerder op een soortgelijke wijze geregeld. In die gevallen wordt bij kamerverhuur ook de verhuurder aangeslagen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd de wijziging van de Wet milieubeheer voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.