Ministerraad


Kwijtschelden waterschapsbelasting kan worden geautomatiseerd

Persbericht | 09-07-2010

Mensen die in aanmerking komen voor kwijtschelding van de waterschapsbelasting hoeven dit in de toekomst niet elk jaar opnieuw aan te vragen. De ministerraad heeft op voorstel van minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat en minister Donner van Sociale Zaken ingestemd met de mogelijkheid om dit systeem te automatiseren. Voorheen moest elk jaar opnieuw een aanvraag bij het waterschap worden ingediend om kwijtschelding te regelen. Met deze wijziging van het Waterschapsbesluit worden de administratieve lasten van burgers verminderd.

Om automatisch te kunnen beoordelen of iemand in aanmerking komt voor kwijtschelding van de waterschapsbelasting moet het waterschap over gegevens beschikken over de inkomenssituatie van de aanvrager. Deze wijziging regelt de uitwisseling van de benodigde gegevens tussen verschillende instanties zoals het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), de Dienst Wegverkeer (RDW), de rijksbelastingdienst, gemeenten en waterschappen. Deze gegevens worden verzameld bij de Stichting Inlichtingenbureau.

Het automatisch kwijtschelden kan alleen nadat iemand zelf al een eerste keer een verzoek om kwijtschelding heeft gedaan. Vanaf dat moment wordt de waterschapsbelasting automatisch kwijtgescholden totdat uit de verzamelde gegevens blijkt dat de aanvrager niet meer in aanmerking komt voor kwijtschelding. Sinds 2008 bestaat de mogelijkheid om gemeentelijke belastingen automatisch kwijt te schelden voor mensen die daar recht op hebben. Zolang hun inkomen of bezit niet verandert, hoeven ze in de jaren erna ook geen belasting te betalen.

Omdat er bij automatische kwijtschelding persoonsgegevens worden gebruikt is het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) geraadpleegd. Het CPB heeft aangegeven dat iemand zelf moet kunnen kiezen voor de automatische kwijtschelding. In de uitvoering wordt hiermee rekening gehouden omdat de aanvrager op het aanvraagformulier kan aangeven dat hij geen gebruik wil maken van het automatische systeem.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.