Ministerraad


Projecten geselecteerd voor eerste tranche Crisis- en herstelwet

Persbericht | 09-07-2010

De ministerraad heeft op voorstel van minister Huizinga van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) ingestemd met de eerste tranche van de AMvB Crisis- en herstelwet. Deze bevat een aantal concrete gebieden en projecten waar geëxperimenteerd kan worden met de regelgeving van de Crisis- en herstelwet (Chw). Het gaat onder meer om de Stadshavens Rotterdam, Strijp S in Eindhoven en de Florijnas in Assen. Deze gebieden en projecten zijn aangedragen door provincies en gemeenten en vervolgens beoordeeld door het Rijk.

Op grond van de Chw zijn er ontwikkelingsgebieden die moeten zorgen voor meer manoeuvreerruimte voor gemeenten tussen milieuregels enerzijds en de gewenste gebiedsontwikkeling anderzijds (afdeling 1 van hoofdstuk 2 van de Chw). De projecten die hier gebruik van gaan maken zijn Stadshavens Rotterdam, Zaanstad Midden, Spoorzone Deventer en Spoorzone Zwolle.

Voorts zijn er innovatieve, duurzame projecten die goed zijn voor de werkgelegenheid (afdeling 2 van hoofdstuk 2 van de Chw). Regels die deze projecten in de weg staan, kunnen tijdelijk buiten werking worden gesteld. De projecten die hier gebruik van gaan maken zijn Eco iglo en Dutch Rainmaker Leeuwarden, Strijp S in Eindhoven en verscheidene mini-windturbines op bedrijventerreinen in Amersfoort, Houten, Nieuwegein, Utrecht en Woerden.

Verder gaat het om lokale en regionale projecten met nationale betekenis die ertoe leiden dat grootschalige projecten à la Elverding sneller en beter te realiseren zijn (afdeling 7 van hoofdstuk 2 van de Chw). De geselecteerde projecten zijn Stationsgebied Utrecht, Stationsgebied Rotterdam en Florijnas in Assen.

Conform een wens van de Tweede Kamer is het projectuitvoeringsbesluit voor (woning )bouwprojecten (afdeling 6 van hoofdstuk 2 van de Chw) ook van toepassing op projecten met een groot maatschappelijk belang. De volgende categorieën projecten zijn aangewezen:
* onderwijsgebouwen;

* ziekenhuizen en verpleeghuizen;

* verzorgingstehuizen;

* psychiatrische inrichtingen;

* medische centra;

* poliklinieken;

* medische kleuterdagverblijven.

Op verzoek van de Tweede Kamer (motie- Roefs/Koopmans) is de N18 Varsseveld - Enschede toegevoegd aan bijlage II van de Chw. Hierdoor maakt het project gebruik van de bestuursrechtelijke voordelen van de Chw. Ook hoeft er voor een project-MER geen alternatievenonderzoek te worden gedaan en de verplichting om de commissie voor de MER in te schakelen, vervalt. Voor railverkeerslawaai is geregeld dat een hoger waardenbesluit niet alleen kan worden genomen bij de vaststelling van een bestemmingsplan, maar ook bij een wijzigings- of uitwerkingsplan. Dit is conform de regelgeving voor wegverkeerslawaai en voor industrielawaai.

De eerste tranche van de AMvB Chw treedt een dag na publicatie in het Staatsblad in werking. De publicatie zal omstreeks 15 juli plaatsvinden. De inschrijving voor de tweede tranche sluit in beginsel op 1 september 2010. Projecten en gebieden kunnen worden aangemeld bij het ministerie van VROM.