Gemeente Bedum


College reageert op onderzoek Elsevier

09 juli 2010
COLLEGE NUANCEERT ONDERZOEK ELSEVIER NAAR DE BESTE GEMEENTE

Het college van b. en w. van Bedum heeft gereageerd op het onlangs in het weekblad Elsevier gepubliceerde onderzoek naar de de beste gemeente van Nederland. In een brief aan het onderzoeksbureau dat de ranking voor Elsevier verzorgt, plaatst het college een aantal kanttekeningen.

In het onderzoek rolde Bedum overigens als derde beste Groninger gemeente uit de bus. Alleen de stad Groningen en de gemeente Haren scoren beter dan Bedum. In de landelijke lijst vertoeft Bedum op plaats 234 en is daarmee een degelijke middenmoter. Het spreekt voor zich dat die positie ons, de spreekwoordelijke Groningse nuchterheid ten spijt, met trots vervult, aldus het college in de brief aan het bureau.

In het onderzoek, dat jaarlijks wordt gehouden, worden diverse aspecten op het gebied van bijvoorbeeld leefbaarheid, economie, voorzieningen, bereikbaarheid en de lokale lastendruk gewogen. Het college legt de vinger met name bij de uitkomsten op sociaal-economisch gebied, de bereikbaarheid per auto en de (winkel)voorzieningen..

De onderzoekers van het Delftse bureau Louter beoordelen de welstand van de Bedumer bevolking met een zeer matig. Op dit aspect - waarbij het aantal uitkeringsgerechtigden en het aantal boven modale verdieners wordt gewogen scoren de buurgemeenten Ten Boer en Winsum beter. Bureau Louter baseert zich op CBS-cijfers. Uit eigen onderzoek van CBS-cijfers door de gemeente blijkt dat het aantal inwoners met een bovenmodaal inkomen in Bedum nauwelijks afwijkt van de aantallen in Ten Boer en Winsum. Van die drie gemeenten had Bedum in 2009 daarnaast veruit het laagste werkloosheidspercentage. Het college plaatst dan ook vraagtekens bij de uitkomsten.

Het winkelaanbod in Bedum wordt door de onderzoekers als matig bestempeld. In de beoordeling worden echter ook de winkelvoorzieningen meegenomen die op een half uur rijden zijn te vinden. B. en w. schrijven het onderzoeksbureau dat men kennelijk bij de beoordeling van Bedum de nabijheid van de stad Groningen over het hoofd heeft gezien. Het winkelaanbod in die stad wordt in het Elsevier-onderzoek als zeer goed beoordeeld..Volgens het gemeentebestuur zou de beoordeling van de winkelvoorzieningen voor Bedum en de directe omgeving dan ook goed of zeer goed moeten zijn.

Bureau Louter beoordeelt de bereikbaar van Bedum per auto als redelijk. Daarbij wordt de afstand voor de inwoners tot een afslag van een provinciale of snelweg gewogen. De N994/995 een provinciale hoofdverbinding loopt dwars door Bedum en Onderdendam heen. Noord en Zuidwolde liggen op een steenworp afstand van die wegverbinding. Daarnaast kent de gemeente een prima ontsluiting via de rijksweg N46 (Eemshavenweg).

In de brief aan het onderzoeksbureau melden b. en w. dat de op zich al fraaie ranking van de gemeente Bedum nog meer glans zou kunnen krijgen als een aantal aspecten waarop u de gemeenten heeft gewogen voor wat betreft Bedum zouden worden genuanceerd. Het college hoopt en verwacht dan ook dat de kanttekeningen die geplaatst zijn, worden meegenomen in het onderzoek in 2011. Als de onderzoekers daaraan gevolg geven, lijkt een plaats in de Top 200 voor Bedum haalbaar.