Provincie Flevoland Centrum Almere

Investeringsimpuls Flevoland-Almere opnieuw beoordeeld

Publicatiedatum: 9 juli 2010

De Investeringsimpuls Flevoland-Almere (IFA) is opnieuw
beoordeeld. Redenen daarvoor zijn de evaluatie van de eerste vier jaar en verdergaande afspraken met het Rijk over de schaalsprong van Almere. GS hebben besloten om in het vervolg alleen projecten te financieren op het gebied van (hoger) onderwijs, sport, cultuur en zorg. Er worden met IFA geld geen projecten meer gefinancierd die onderdeel uitmaken van de afspraken die met het Rijk zijn gemaakt in het Integraal Afsprakenkader (IAK) Almere.

In het Omgevingsplan Flevoland 2006 is de ontwikkeling van Almere als speerpunt opgenomen van het provinciaal beleid. Er is besloten om 100 miljoen euro provinciale bijdrage vrij te spelen om de ontwikkeling van Almere tot 2020 te ondersteunen. Dit gebeurt in de vorm van de Investeringsimpuls Flevoland-Almere (IFA). De eerste tranche (vier jaar) is inmiddels geëvalueerd. Daaruit blijkt onder andere dat van de oorspronkelijke vijf programmalijnen (economie, voorzieningen, hoger onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs, natuur en infrastructuur) voornamelijk geld is gegaan naar projecten op het gebied van onderwijs en economie.

Afspraken met het Rijk

Daarnaast zijn in de afgelopen vier jaar afspraken gemaakt met het Rijk over de verdere ontwikkeling van Almere: Eind 2009 is de RAAM-brief gepubliceerd en is het Integraal Afsprakenkader (IAK) Almere ondertekend. De provinciale bijdrage daarin is vooral gericht op infrastructuur en economie.

Optimaal benutten

Er is op dit moment nog 1,3 miljoen euro beschikbaar vanuit de eerste tranche van 35 miljoen euro. Voor de komende vier jaar is er wederom 35 miljoen euro beschikbaar. Negen miljoen daarvan is geoormerkt voor hoger onderwijs. Er is nog 26 miljoen euro vrij beschikbaar. GS willen dit geld vooral inzetten op het financieren van projecten die aanvullend zijn op projecten die onder het IAK vallen. Het gaat dan om topvoorzieningen in de brede zin zoals (hoger) onderwijs, sport, cultuur en zorg die niet door het IAK zullen worden gefinancierd. Hierdoor kunnen GS de financiële middelen optimaal benutten.

Na de PS verkiezingen van maart 2012 zullen de nieuwe Staten besluiten over een nieuw programma voor de komende jaren.