Gemeente Enschede

De gemeente plaatst waarschuwingsborden

Afgelopen week is er botulisme geconstateerd in de vijver aan de Beneluxlaan in Enschede west. Nadat er dode eenden gevonden werden is er een onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek wijst nu uit dat het gaat om botulisme type C. Deze vorm is niet schadelijk voor mensen. Wel adviseert de gemeente inwoners om niet te zwemmen in beken, sloten en vijvers. In het Rutbeek kan wel gezwommen worden, dit water wordt gecontroleerd.

De botulismebacterie is constant in het water aanwezig, zelfs in de winter. De bacterie is daardoor moeilijk te bestrijden. Met warm weer vermenigvuldigt de bacterie zich sneller en kan er een situatie ontstaan waardoor deze giftig wordt en dieren overlijden. Het is daarom belangrijk dat de ziekte zich niet snel uitbreidt, dit gebeurt met name door het onmiddellijk op ruimen van dode dieren.

Advies
De gemeente adviseert om nooit dode dieren met blote handen aan te raken. Daarnaast raadt de gemeente af om te zwemmen in beken, sloten en vijvers. Veilig zwemmen kan in Enschede in open water alleen in het Rutbeek. Dit is een officieel zwemwater waarvan de kwaliteit van het water systematisch wordt gecontroleerd. De gemeente roept mensen op om in de zomermaanden de eenden niet te voeren. Door eenden te voeren ontstaan er grote concentraties van eenden waardoor een verhoogde kans op besmetting bestaat. Inwoners die een kadaver of ziek dier zien wordt verzocht deze niet aan te raken maar contact op te nemen met de gemeente Enschede, telefoon 053-4817600 De dode dieren worden vervolgens in een laboratorium onderzocht op botulisme.

Wat is botulisme?
Botulisme wordt veroorzaakt door het gif botulinum van de bacterie Clostridium botulinum. De bacterie maakt dit gif aan tijdens de groei. Bij temperaturen boven de twintig graden Celsius en een eiwitrijke omgeving gaat dit extra snel. Botulisme blokkeert de werking tussen zenuwen en spieren, waardoor verlamming optreedt die uiteindelijk de dood tot gevolg heeft. Botulisme komt voor in verschillende typen, (A t/m G). Bij sterfte onder watervogels gaat het meestal om type C. Hoewel type C niet gevaarlijk is voor de mens, is het aan te raden direct melding te doen van zieke en/of dode dieren.

Verschijnselen
Door botulisme aangetaste vogels zijn herkenbaar doordat de vogels traag zijn, slechts korte afstanden of in het geheel niet kunnen vliegen en moeilijk lopen. Ze zwemmen met gestrekte hals en laten de kop in het water hangen omdat de nekspieren verslapt zijn. De vogels liggen diep in het water en hebben afhangende vleugels. Dode vogels hebben vaak gestrekte poten, een gedraaide hals, afhangende vleugels en vaak ook slijm in de snavel. Kadavers, die in het water liggen, zijn een ideale voedingsbodem waarin de bacterie zich snel kan ontwikkelen. Daarom is het belangrijk dat bij vermoeden van botulisme de gemeente wordt ingeschakeld zodat dode dieren snel en vakkundig verwijderd worden.

Voor meer informatie
Meer informatie vindt u op de website van de gemeente Enschede, www.enschede.nl
Of de website van het Waterschap Regge en Dinkel, www.wrd.nl/meldingen