Gemeente Delfzijl

âGroene truiâ voor klimaatambities gemeente Delfzijl

De gemeente Delfzijl heeft de âgroene truiâ gekregen van de Natuur en Milieufederatie Groningen.

De havenstad ontvangt de trui omdat haar collegeakkoord het meest ambitieuze klimaatbeleid bevat van de hele provincie Groningen. Wethouder Kaptan van Delfzijl nam de trui in ontvangst tijdens de afsluiting van de Klimaatkaravaan in de Amsterdam Arena. Delfzijl dankt de prijs aan haar voornemen forse stappen te zetten op weg naar klimaatneutraliteit. Zo streeft zij naar een gezond leefklimaat zonder verspilling van grondstoffen. Ook wil de gemeente alleen nog maar duurzaam opgewekte elektriciteit inkopen. Bovendien heeft Delfzijl haar klimaatbeleid en de duurzaamheideffecten goed verankerd in de besluitvorming.

groene trui kaptan 2
Wethouder Mahmut Kaptan ontvangt 'Groene Trui'.

Naast bovengenoemde ambities scoorde Delfzijl goed op het gebied van woningbouw. De eigen gebouwen dienen als voorbeeld en er worden doelen gesteld voor een minimale energiebesparing per jaar. Huiseigenaren worden in Delfzijl actief geïnformeerd over de mogelijkheden om woningen klimaatneutraler te maken. Verder stimuleert de gemeente bewoners, woningcorporaties en aannemers om woningen energieproducerend te maken. Wethouder Kaptan van Delfzijl was blij met de erkenning. ,,Wij zien duurzame energie als een verrijking, niet als een bedreigingââ, aldus Kaptan in zijn dankwoord.

De Natuur en Milieufederatie Groningen legde alle Groningse collegeakkoorden langs de klimaatlat. Zij lette bij de beoordeling onder andere op voornemens van gemeenten om de eigen organisatie en de gemeente als geheel klimaatneutraal te maken. Verder werden ambities op het gebied van energiezuinige bouw, bedrijvigheid en mobiliteit beoordeeld. Gemeenten die extra geld vrijmaken voor klimaat- en energiebeleid, scoorden daarmee extra punten.

De Natuur en Milieufederatie Groningen vond wel dat monitoring van de uitstoot van broeikasgassen en van energiebesparing in veel plannen meer aandacht had kunnen krijgen. Tijdens de bijeenkomst in de Amsterdam Arena werden van elk van de twaalf provincies de meest duurzame gemeenten beloond.

Klimaatkaravaan
De uitreiking van de Groene Trui vond gisteren plaats tijdens de slotbijeenkomst van de Klimaatkaravaan (www.klimaatkaravaan.nl). De Provinciale Milieufederaties reisden het afgelopen jaar met de Klimaatkaravaan door heel Nederland. Zij voerden debatten en zochten inspirerende voorbeelden en oplossingen voor klimaatproblemen. Als locatie voor de uitreiking werd de Amsterdam Arena gekozen omdat het Amsterdamse stadion in 2015 klimaatneutraal wil zijn.