Universiteit Twente

Nieuw en volledig privaat investeringsfonds voor Twente

Enschede, 8 juli 2010

08 juli 2010

Vandaag is officieel het Twente Technology Fund opgericht. Via dit fonds is meer dan 12 miljoen euro beschikbaar voor investeringen in Twentse hightech ondernemingen. Daarmee is er een antwoord op de grote behoefte aan seed funding in Twente. In het nieuwe fonds participeren de Universiteit Twente, PPM Oost en 7 grote private Twentse partijen.

12 miljoen beschikbaar voor hightech ondernemingen Het fonds heeft tot doel om de komende 8 jaar in zo'n 10 bedrijven te investeren in verschillende rondes tot maximaal ca EUR 1,5 mln per bedrijf. Het fonds draagt daardoor bij aan de creatie van nieuwe hightech ondernemingen en het overbruggen van de 'equity gap'. Het fonds houdt kantoor op het Kennispark Twente en zal gaan investeren in bedrijven die werken met technologieën als Nanotechnologie, Cleantechnology, ICT en Biomedische Technologie.

Opvallend is de bereidheid van de grote groep private investeerders om te participeren in het fonds. Hierdoor ontstaat vanaf de start een sterke interactie met het Twentse bedrijfsleven. Het management team van het Twente Technology Fund bestaat uit een viertal ervaren ondernemers met expertise op de verschillende deelterreinen.

Risicokapitaal
Kenmerkend voor seedfondsen als het Twente Technology Fund is het risicoprofiel van de veelal jonge en groeiende ondernemingen waarin geïnvesteerd wordt. Vaak is de technologie van het bedrijf nog niet volledig uitontwikkeld tot een product en is er nog geen concreet resultaat. Potentiële investeringen worden beoordeeld op de technologie, de marktbehoefte en het intellectueel eigendom. Belangrijk is ook de kwaliteit van het management team, de exit strategie van het bedrijf en natuurlijk de uiteindelijke winstpotentie.

Kees Eijkel, directeur Kennispark Twente is blij met het nieuwe fonds: 'Wij zijn met Kennispark Twente en verschillende partners continu bezig met het creëren van de omgeving waarin hightech bedrijven zich goed kunnen ontwikkelen. Goede financieringsmogelijkheden en een dergelijk seedfonds zijn daarbij van essentieel belang. Dat dit fonds volledig door private Twentse partijen gedragen wordt, is fantastisch.'