Gemeente Den Haag

Subsidies Haagse instellingen cultuur en welzijn met 7,7 % gekort

College kondigt bezuinigingen aan


* Laatste wijziging: 09 juli 2010

Alle culturele- en welzijnsinstellingen in Den Haag moeten komend jaar 7,7 % van hun subsidie inleveren. De instellingen hebben hierover 9 juli een brief van het college van B & W ontvangen. De korting is een gevolg van teruglopende inkomsten van de gemeente, onder meer doordat de Rijksoverheid minder bijdraagt. Het college bezuinigt ook op armoedebestrijding. Daarbij gaat het om een bedrag van 8,5 miljoen euro in 2011.

In het coalitieakkoord hebben de collegepartijen PvdA, VVD, D66 en CDA afgesproken in de komende 4 jaar 152 miljoen euro te bezuinigen. Het leeuwendeel daarvan, 100 miljoen, is nodig om de verminderde inkomsten op te vangen. De kortingen op de subsidies voor cultuur en welzijn en de bezuiniging op armoedebestrijding maken hiervan onderdeel uit. Bij cultuur gaat het in 2011 om een besparing van 5,1 miljoen op een bedrag van 66,8 miljoen euro. Bij welzijn om besparingen van 7,2 miljoen euro op een bedrag van 115 miljoen euro.

Cultuur

Voor de cultuursector heeft het college zich voorgenomen om de subsidie in 2012 gelijk te houden aan die van 2011. Er wordt in 2012 dus niet extra bezuinigd op de subsidies voor cultuur. Hoe de noodzakelijke bezuinigingen voor de overige jaren eruit gaan zien, wordt besloten aan de hand van het nieuwe kunstenplan dat in 2013 ingaat.

Welzijn

De invulling van de korting op subsidies voor welzijn voor 2012 en de jaren erna is nu nog niet aan de orde. Het besluit daarover wordt later dit jaar genomen, op grond van onder meer het nieuwe welzijnsplan.

Hoe de bezuinigingen op armoedebestrijding precies worden ingevuld is nog niet duidelijk. Wel wil het college burgers met een bestaansminimum zoveel mogelijk ontzien en moeten Hagenaars met een laag inkomen kunnen blijven meedoen in de samenleving