CNV Vakmensen


Grote meerderheid leden CNV Vakmensen stemt in met pensioenakkoord

09 juli 2010
De bondsraad van CNV Vakmensen, het hoogste democratische orgaan van de bond, stemt in met de strekking van het onderhandelaarsakkoord over de AOW en de pensioenen.

De raad besloot hiertoe op basis van de resultaten van de vele ledenvergaderingen en de parallel gehouden enquêtes. De raad doet deze uitspraak onder de voorwaarde van een daadwerkelijke toename van de arbeidsparticipatie, vooral onder oudere werknemers (het belang van arbeidsparticipatie onder jongeren valt buiten de strekking van dit akkoord), omdat dit een voorwaarde is om het pensioenakkoord tot een succes te maken. Dit laat overigens onverlet het belang van arbeidsparticipatie onder jongeren.

Uit de peiling komt naar voren, dat de overgrote meerderheid van de leden instemt met de voorstellen. Dit komt vooral doordat ze accepteren, dat een hogere gemiddelde leeftijd leidt tot een gemiddeld langduriger genieten van een pensioen en daarmee tot hogere kosten. Bovendien maakt de extra verhoogde AOW-uitkering plus de flexibele mogelijkheden van uittreden (bij 65 jaar of later) het voor mensen met lagere inkomens toch mogelijk om met 65 jaar te stoppen met werken. Juist in deze categorie zitten de meeste lichamelijk zware beroepen. Daarnaast bestaan er ook mogelijkheden om in pensioenfondsen extra afspraken te maken voor jongeren en mensen met een lager inkomen door de franchise te verlagen.

De mogelijkheid om langer door te werken is noodzakelijk voor het financieren van de AOW en de pensioenen. Als werkgevers niet meewerken aan het verbeteren van de mogelijkheden op dit gebied, dan wil de bondsraad bezien of aan de cao-tafel correctie van gemaakte afspraken mogelijk is.

Op maandag 12 juli komt het Algemeen Bestuur van het CNV bijeen om over dit onderwerp een definitief CNV-standpunt te formuleren. Het standpunt van de bondsraad van CNV Vakmensen wordt daar door bondsvoorzitter Jaap Jongejan ingebracht als de opvatting van de bond.

Onderwerpenpensioen, AOW