Gemeente Eindhoven

Gemeente Eindhoven pakt topinkomens bij (semi) publieke instellingen aan

Het college van burgemeester en wethouders wil topinkomens bij instellingen en verbonden partijen voorgoed terugdringen en stelt eisen aan de maximale beloningen.

Daarvoor stelt het college de gemeenteraad voor de subsidieverordering en het deelnemingenbeleid aan te passen. Daarmee gaat Eindhoven verder dan de Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens (Wopt).

Het college is van mening dat in tijden van bezuinigingen alleen een melding volgens de Wopt bij het ministerie van BZK niet meer volstaat. " De overheid moet sober en doelmatig werken. Dat verwachten we ook van instellingen die we subsidiëren of waar we mede-eigenaar van zijn. Daarom willen we daadwerkelijk topinkomens aanpakken en is een meldplicht niet genoeg. Door deze extra maatregelen kunnen we sturen en ingrijpen als er sprake is van te hoge inkomens. Immers, subsidies zijn bedoeld om bepaalde activiteiten te ondersteunen en niet om bestuurders buitensporig te verrijken," aldus Depla, wethouder Financiën, Dienstverlening en Organisatie.

Uitkomst onderzoeksrapport

De aanleiding van het onderzoek vormde een motie van 30 juni 2009. Deze motie had tot doel onderzoek te doen naar inkomens in de ambtelijke organisatie, gesubsidieerde instellingen, verbonden partijen en ZZP-ers. De hoogte van de Wopt-norm is voor 2009 vastgesteld op EUR 181.000,-. Er zijn in Eindhoven gesubsidieerde instellingen en verbonden partijen die medewerkers in dienst hebben die een inkomen hebben boven de Wopt-norm. Dit komt voor bij 3 van de 32 onderzochte instellingen en bij 3 van de 18 onderzochte verbonden partijen.