D66

vrijdag 9 juli 2010

Meer vrouwen op posten EU-diplomatieke dienst

Marietje Schaake vindt dat onvoldoende wordt gedaan om meer vrouwen te werven voor posten binnen de nieuwe diplomatieke dienst van de EU.

Plan van aanpak

Het Europarlementslid heeft de Hoge Vertegenwoordiger voor het EU buitenlands beleid, Lady Ashton, om een plan van aanpak gevraagd. Het Europees Parlement is deze week akkoord gegaan met de oprichting van de EU-diplomatieke dienst (European External Action Service), die zo'n zesduizend diplomaten en eigen ambassades krijgt. Lady Ashton heeft de leiding over de dienst, die naar verwachting 1 december aan het werk gaat.

geen woorden maar daden

De benoemingen van mensen op top posities is al begonnen. In haar speech deze week heeft Ashton nog eens herhaald dat er `gender balance' moet zijn in de nieuwe zogenoemde EEAS, maar in de praktijk blijft het bij woorden volgens Schaake.

"Van de laatste 54 benoemde EU topdiplomaten zijn er slechts vier vrouw. Om een evenwicht tussen mannen en vrouwen te krijgen zou je vanaf nu alleen nog maar vrouwen in topfuncties moeten benoemen. Dat lijkt onwaarschijnlijk. De vraag is hoe ze haar woorden dan wel in daden wil omzetten. Uit zoveel Europese diplomaten moet divers talent te selecteren zijn."

transparantie

Veel benoemingen vinden plaats achter gesloten deuren. Het Europees Parlement heeft in een eerder stadium aangegeven hier meer openheid over te willen. Een verzoek om het EP de benoemingen te laten goedkeuren is afgewezen. Dit najaar wordt opnieuw gesproken over de invulling van de staf van de EU-diplomatieke dienst. Het Europarlementslid van D66 zal dan extra letten op zaken als transparantie en het evenwicht tussen mannen en vrouwen.