Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Tropisch weekeinde
Maar toenemende kans op onweer
9 juli 2010 - Het zomerse weer houdt voorlopig aan met de komende dagen opnieuw tropische temperaturen van 30 graden en hoger. Donderdag zijn in het zuiden temperaturen gemeten van 33 graden, vrijdag 35 graden. Het KNMI heeft waarschuwingen uitstaan voor extreme hitte en lokaal onweer. Ook de eerste drie dagen van juli waren op verschillende plaatsen tropisch met een hoogste temperatuur van 35,6 graden op 2 juli in Volkel.
Onweerskansen verraden zich door wolken met opbollende torentjes, zogenaamde castellanuswolken (foto: Jannes Wiersema) Onweerskansen verraden zich door wolken met opbollende torentjes, zogenaamde castellanuswolken (foto: Jannes Wiersema) Ook De Bilt had toen zijn eerste tropische dag van deze zomer met 33,6 graden als maximumtemperatuur. In het zuidoosten zijn ook op 27 en 28 juni tropische temperaturen gemeten.

Het grootste deel van ons land telt tegenwoordig 2 tot 5 tropische dagen per jaar, het oosten van Limburg 6. In sommige jaren met warme zomers loopt dat aantal op tot meer dan 20 tropische dagen. In de zomer van 1976 werd in het zuiden op vijftien opeenvolgende dagen meer dan 30 graden gemeten. De zeer warme juli van 2006 leverde daar plaatselijk 18 tropische dagen op. Zulke aantallen zijn voorlopig nog niet aan de orde maar het zomerse weer weet waarschijnlijk zover de verwachting reikt, de komende veertien dagen, niet van wijken. Wel worden de warmte in de loop van de komende week minder extreem maar de temperaturen blijven ook dan tussen de 25 en 30 graden schommelen (Zie Nader Verklaard over tropische dagen).

Onweerskansen
Geleidelijk ontstaan er steeds meer stapelwolken en neemt de kans op onweer toe. Door de warmte ontstaan volgens de modelberekeningen onweersbuien die echter alleen zeer lokaal het fraaie zomerweer verstoren. Die buien kunnen plaatselijk heftig zijn dus houdt u de wolkenluchten, de laatste weersverwachtingen en de radarbeelden in de gaten (zie Nader Verklaard over onweer en bliksem).

Hittegolf
In het zuidoosten kwam het lokaal al tot een regionale hittegolf, maar de eerste officiële landelijke hittegolf laat nog op zich wachten. Er is officieel sprake van een landelijke hittegolf als de maximumtemperatuur in De Bilt gedurende tenminste vijf dagen elke dag 25 graden of hoger is (zomerse dagen) en in deze periode op zeker drie dagen minstens 30 graden is bereikt (tropische dagen). Het zal erom spannen of we dat aantal de komende dagen halen. Mocht dat lukken dan is het de eerste hittegolf sinds juli 2006 (zie Nader Verklaard over hittegolf).

Hitte in Europa
Het warme zomerweer is niet alleen in ons land te vinden. Vakantiegangers moeten ook elders rekening houden met extreem hoge temperaturen. Met name Duitsland staat een zeer hete week te wachten met temperaturen van meer dan 35 graden. Ook in het gebied van de Middellandse Zee zijn zulke temperaturen eerder regel dan uitzondering. Op een aantal plaatsen worden hier zelfs temperaturen verwacht van meer dan 40 graden.

Meteoalarm
Op de website www.meteoalarm.eu, platform voor weerwaarschuwingen in Europa van de publieke weerdiensten, vindt u regionale waarschuwingen voor hitte en onweer tot twee dagen vooruit.

Eerste uitgave: 08-07-10