Openbaar Ministerie

Bijna 40 jaar cel voor drugsorganisatie

9 juli 2010 - Landelijk Parket

De rechtbank Haarlem heeft vandaag de twaalf leden van een internatonale drugsorganisatie veroordeeld tot in totaal 39,5 jaar gevangenisstraf. De hoofdverdachte werd een celstraf van acht jaar opgelegd. De straffen voor de andere verdachten varieerden van drie maanden tot vijf jaar gevangenis.

De verdachten stonden de afgelopen maanden terecht voor transporten van grondstoffen voor synthetische drugs. |Daarnaast werden zij vervolgd voor witwassen, wapenbezit, valsheid in geschrift en deelname aan een criminele organisatie.

Van Pakistan, Dubai en Congo tot België, Australië en Mexico had de organisatie zich vanuit Nederland letterlijk wereldwijd vertakt. Daarmee maakten de verdachten niet alleen een ernstige inbreuk op de Nederlandse rechtsorde, maar ook op die van een groot aantal anderen landen. Ook deinsden ze er niet voor terug om in het buitenland smeergeld te betalen en maakten gebruik van nepbedrijven en valse facturen, opdrachtbonnen en faxen.

De organisatie handelde hoofdzakelijk in efedrine, een grondstof voor methamfetamine. Deze vorm van drugscriminaliteit is in Nederland bijna nooit aan het licht gekomen. Methamfetamine overtreft in schadelijkheid een berucht middel als heroïne. Gebruikers raken zeer snel verslaafd en gaan in een hoog tempo maatschappelijk te gronde. In de Verenigde Staten hebben steeds meer incidenten over huiselijk geweld te maken met het gebruik van metamfetamine. In Zuid-Afrika valt het gebruik onder jonge kinderen op.

Australische markt

De drugsorganisatie richtte zijn internationale handelsnetwerk ook op de Australische markt. Het onderzoek door de Nationale Recherche heeft de handel in ongeveer 1100 kilo efedrine in beeld gebracht. Een deel daarvan is op de illegale drugsmarkt terecht gekomen.

De hoofdverdachte, een 44-jarige man uit Almere, is door de officieren van justitie van het Landelijk Parket beschreven als de oprichter, leider en spil van de organisatie. Hij bemoeide zich met alles en onderhield contact met alle andere deelnemers aan de misdaadorganisatie. Zijn partner, een 45 jarige vrouw, was zijn steun en toeverlaat en verrichtte hand- en spandiensten. Ook zij profiteerde jarenlang van de criminele winsten; zij is voor haar aandeel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden waarvan vijf maanden voorwaardelijk.

De rechtbank beëindigde de schorsing van de voorlopige hechtenis van vier verdachten.