Werkgevers doen concreet voorstel voor tweejarige CAO VVT

09/07/2010 16:45

ActiZ

Werkgeversorganisaties ActiZ en BTN hebben de vakbonden een uitgewerkt voorstel gedaan voor een tweejarige CAO voor de Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT). De werkgevers doen hun voorstel per post omdat de bonden tot nu toe weigeren aan tafel te onderhandelen. In het voorstel dat werkgevers reeds in juni wilden doen, bieden zij voor 2010 en 2011 een loonsverhoging van jaarlijks 1% en een extra eenmalige uitkering van 0,4% in 2010 en 0,25% volgend jaar. Het ultimatum dat de bonden afgelopen dinsdag stelden, is door de werkgevers verworpen omdat er volgens hen onvoldoende overleg is geweest. Tegelijk met het voorstel hebben werkgevers de bonden weer uitgenodigd de onderhandelingen te hervatten.

Al sinds half mei jl. hebben werkgevers de nul-lijn losgelaten. Door de weigering van de bonden om te onderhandelen konden de werkgevers hun aanbod echter niet uitbrengen. Daarom hebben werkgevers nu besloten om hun bod dan maar per post aan de bonden uit te brengen. Werkgevers stellen een CAO VVT voor met een looptijd van 1 maart 2010 tot 1 maart 2012. In die periode ontvangen werknemers een structurele loonsverhoging van 1% per jaar en een extra eenmalige uitkering van 0,4% van het jaarsalaris voor dit jaar en 0,25% van het jaarsalaris voor volgend jaar.

Leeftijdsuren

In 2012 zal de huidige leeftijdsregeling komen te vervallen omdat het wettelijk verboden is om verlof toe te kennen op basis van leeftijd. Er komt dan een levensfasebudget voor iedere werknemer. In de nieuwe regeling zal rekening worden gehouden met al bestaande rechten.

Tot 2012 blijft de huidige regeling voor leeftijdsuren van kracht. Wel krijgen werknemers het recht om hun leeftijdsuren, als zij dat willen, om te zetten in tijd voor bijvoorbeeld een cursus of ander persoonlijk leerdoel. De leeftijdsuren kunnen door de werknemer desgewenst ook gebruikt worden om een levensloopregeling op te bouwen. Werkgevers geven hiermee invulling aan levensfasebeleid en meer keuze voor de werknemers.

Onregelmatige diensten

Begin dit voorjaar waren vakbonden en werkgevers het eens over het harmoniseren van de verschillende regelingen die er in VVT-sector bestaan voor onregelmatig werken. Werkgevers hebben herhaaldelijk de garantie gegeven dat niemand in de VVT er in de uniforme regeling financieel op achteruit zal gaan. Bonden willen nu echter toch niet harmoniseren; werkgevers hebben daarom besloten dit punt buiten het voorstel te houden. In het voorstel voor de komende tweejarige CAO blijft het draaien van nachtdiensten voor 55-plussers vrijwillig.

Werkgevers benadrukken nogmaals dat zij willen investeren in de arbeidsvoorwaarden en graag snel tot een nieuwe CAO willen komen.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie