Ministerie van Defensie

Defensie trekt geld uit voor schoeisel

9 juli 2010, 16.46 uur

Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm heeft extra geld uitgetrokken om met voorrang de problematiek rond schoenen met orthopedische aanpassingen naar behoren op te lossen. Jean Debie, voorzitter van de vakbond VBM/NOV, ontving urgente signalen van militairen die medische klachten voorzagen.

Debie stelde de klachten deze week aan de orde tijdens een bezoek aan het Kleding- en Persoonsgebonden Uitrusting Bedrijf (KPU-bedrijf) dat de persoonlijke uitrusting van militairen verstrekt.

Direct geld beschikbaar

Eerder dit jaar zijn tijdelijk geen nieuwe betalingsverplichtingen aangegaan om de financiën op orde te houden. Een van de consequenties hiervan is dat bij het KPU-bedrijf leveringsproblemen zijn ontstaan waardoor artikelen als aangepaste schoenen momenteel niet voorradig zijn. De CDS vindt deze situatie echter zeer onwenselijk en heeft direct geld beschikbaar gesteld. "Onze militairen verrichten ontzettend goed werk, we vragen veel van ze en dus gaan we dit probleem oplossen", aldus generaal Van Uhm.

Het KPU-bedrijf verwacht de schoenen tussen 3 weken en 2 maanden (afhankelijk van de ernst van de afwijking) beschikbaar te kunnen stellen voor militairen die daarvoor in aanmerking komen.