Gemeente Tilburg

Persbericht
9 juli 2010

Bouw Groeseind gestart

Eerste schop in de grond voor grootste herstructurering Tilburg

Vrijdag 9 juli is de bouw gestart voor het nieuwe Groeseind, het grootste herstructureringsproject van Tilburg. Wethouder Berend de Vries (Wonen) gaf het startsein en zette samen met kopers, de klankbordgroep Groeseind en vertegenwoordigers van de betrokken ontwikkelaars en woningcorporaties de eerste schop in de grond.

In totaal worden 647 huurwoningen in Groeseind-Hoefstraat gesloopt. Daarvoor in de plaats komen 637 nieuwe koop- en (sociale) huurwoningen. Twee buurten in de wijk gaan volledig op de schop: de Bisschoppen- en Pietersbuurt én Rosmolen. De toekomstige Bisschoppenbuurt en Pietersbuurt krijgt een groot park, veel autovrije woonstraten en een grote diversiteit in woningen. Het nieuwe Rosmolen wordt een woonwijk met drie groene pleinen, veel bomen en veel laagbouw. De bouw start 9 juli in Bisschoppenbuurt en Pietersbuurt en vanaf 2012 gaat Rosmolen op de schop. In 2011 worden de eerste woningen opgeleverd.

Samenwerking

Voor de vernieuwing van Groeseind werken de corporaties WonenBreburg en Tiwos én ontwikkelaars Janssen de Jong projectontwikkeling en Hurks vastgoedontwikkeling samen met de gemeente. Kwaliteit en diversiteit staan voorop in het nieuwe Groeseind. Onder leiding van supervisor Jeroen de Willigen van bureau De Zwarte Hond ontwerpen 10 architecten het plan. De vernieuwde wijk en de woningen worden erg gewaardeerd door de Tilburgers: binnen een half jaar zijn voldoende woningen verkocht om de eerste twee fasen tegelijkertijd te starten. Een groot succes voor een project in een herstructureringswijk in deze tijd.

De bewoners van Groeseind-Hoefstraat zijn vanaf het begin betrokken bij de plannen. Zo hebben de bewoners via een enquête zelf mogen bepalen of de woningen gesloopt moesten worden. Een meerderheid koos voor sloop. Ook nu nog is er een actieve klankbordgroep die advies geeft over alle ontwerpen. De digitale maquette in Virtueel Tilburg (www.virtueeltilburg.nl) helpt hierbij en geeft goed weer hoe de buurten er in de toekomst uit gaan zien.

Impulswijk

De vernieuwing van Groeseind-Hoefstraat bestaat niet alleen uit sloop en nieuwbouw van woningen. Groeseind-Hoefstraat is één van de vijf Tilburgse impulswijken. Dit houdt in dat ook fors geïnvesteerd wordt op de drie impulsdoelen: elk huishouden een kostwinner, elke jongere een startkwalificatie en iedereen boven de armoedegrens.

Zie www.groeseind.nl voor meer informatie.

Links


* www.groeseind.nl

---