Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 9 juli 2010

Onderzoek Korteweg-De Vries Instituut voor Wiskunde UvA van hoog niveau

Gepubliceerd op 9 juli 2010

Het onderzoek van het Korteweg-De Vries Instituut voor Wiskunde van de Universiteit van Amsterdam is van hoog niveau en heeft nationaal én internationaal een uitstekende reputatie. Dit concludeert een internationale evaluatiecommissie die het wiskundeonderzoek aan zes Nederlandse universiteiten, waaronder de UvA, onderzocht.

Het Korteweg-De Vries Instituut heeft drie onderzoeksprogramma's: Algebra, Geometry and Mathematical Physics, Analysis en Stochastics. De programma's werden beoordeeld op basis van vier criteria: kwaliteit, productiviteit, relevantie en vitaliteit/haalbaarheid. Hierbij werd een schaal van 1 tot 5 gebruikt (5 = excellent, 4 = zeer goed, 3 = goed, 2 = voldoende en 1 = onvoldoende). De onderzoeksprogramma's van de UvA worden overwegend als zeer goed beoordeeld. Het programma Algebra, Geometry and Mathematical Physics scoort het hoogst: op maar liefst drie van de vier criteria wordt het programma als excellent beoordeeld.

Hoge relevantie en kwaliteit

De academische relevantie en kwaliteit van het Korteweg-de Vries Instituut is zeer hoog, oordeelt de commissie, met een uitstekende reputatie in binnen- en buitenland. Subsidietoekenningen van onder andere NWO en de KNAW bevestigen deze reputatie. Het instituut richt zich vooral op fundamenteel onderzoek, maar het erkent ook duidelijk het belang van toepassingen van onderzoek. De sterkte banden met Theoretische Natuurkunde aan de UvA en de ontwikkeling op het terrein van de numerieke wiskunde zijn hier voorbeelden van. Daarnaast wordt de maatschappelijke impact van het wiskundeonderzoek aan de UvA onder andere zichtbaar door projecten met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), samenwerking met systeembiologen van de UvA, en projecten met financiële instellingen en banken.

De commissie raadt het instituut aan zich meer in te zetten voor de internationale zichtbaarheid van het promotieprogramma. Een ander aandachtspunt dat de commissie noemt, is de ondervertegenwoordiging van vrouwen binnen het instituut.

Hoge Nederlandse kwaliteit

De evaluatiecommissie bekeek het wiskundeonderzoek aan zes Nederlandse universiteiten: Radboud Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit. Het totaaloordeel is dat het wiskundig onderzoek in Nederland van hoog niveau is en internationaal hoog wordt gewaardeerd. Alle beoordelingen per onderzoeksprogramma zijn goed, zeer goed of excellent.

Bijlagen

Evaluatierapport onderzoek Wiskunde Bron: UvA Persvoorlichting