Gemeente Eindhoven

Eindhovense aanpak Krachtwijken voortvarend uit startblokken

De krachtwijkenaanpak in Eindhoven straalt ambitie uit en heeft na twee jaar ook het nodige opgeleverd. Dit is een van de conclusies van de Visitatiecommissie Krachtwijken die in april een bezoek bracht aan de wijken Doornakkers, de Bennekel en Woensel-West. Adviezen om de wijkvernieuwing nog effectiever te laten verlopen, geeft de commissie onder meer op het gebied van het verbeteren van de organisatiestructuur en werkprocessen. Het bezoek aan Eindhoven was het eerste bezoek van de Visitatiecommissie Krachtwijken.

De samenwerkende partijen in de wijken - bewonersorganisaties, woningcorporaties en gemeente - zijn blij met het rapport. Het erkent de gezamenlijke inzet en de reeds bereikte resultaten, maar geeft ook handvatten om de aanpak in de toekomst te verbeteren. De conclusies zijn op onderdelen scherp en herkenbaar en geven tegelijkertijd nieuwe energie, vindt wethouder Mary Fiers (Wonen, wijken, ruimte en burgerparticipatie). We hebben de visitatiecommissie gevraagd om hun eerlijke mening en daar komen een paar concrete verbeterpunten uit. Daar gaan we graag gezamenlijk mee aan de slag.

Aanbevelingen

Ondanks de energieke inzet van alle partijen meent de visitatiecommissie dat het nog beter kan. Er meer mogelijk is als alle betrokkenen meer loskomen van de bestaande, en voor de hand liggende vormen van overleg en sturing. Er loopt in Eindhoven nog te veel door elkaar en langs elkaar heen, terwijl een gezamenlijke visie en ambities ontbreken.

Eindhoven afficheert zich graag als gemeente die voorop loopt in het beproeven van nieuwe aanpakken en onorthodoxe werkwijzen. De commissie is van mening dat er op het terrein van welzijn in de wijk nog een slag moet worden gemaakt. Als Eindhoven voorop wil lopen moet er ook de bereidheid zijn om keuzes te maken en verder te willen gaan. De vraag uit de wijk zou leidend moeten zijn voor de inzet, waarbij alle betrokken organisaties de mensen die dichtbij de wijk staan, de keuzes laten maken. Dat betekent dat je meer mandaat legt bij professionals die gebiedsgericht werken.

Volgens de visitatiecommissie erkennen de bewoners dat de krachtwijkenaanpak resultaten boekt. Jarenlang gaven ze aan niet serieus betrokken te zijn, maar inmiddels zijn ze positief over de aandacht voor hun problemen en de mogelijkheden die ze tegenwoordig krijgen om echt iets in te brengen. Ook de erkenning bij professionele instanties dat hun bijdrage er toe doet, is volgens de bewoners sinds de start van de wijkenaanpak flink toegenomen.

Doel visitatie

Het doel van de visitatie is om te inspireren en te adviseren over de themas uitvoerings¬kracht, achter de voordeur en bewonersparticipatie. Deze themas staan centraal in de Eindhovense krachtwijkenaanpak. Het advies van de commissie biedt inzicht in hoeverre de inzet van de ingezette middelen maatschappelijk rendement oplevert in de wijk(en).

De commissie heeft bewust naar problemen en weerstanden gezocht, maar vindt het te vroeg om daar definitieve oordelen, positief noch negatief, aan te verbinden. Het gaat in de wijkaanpak per definitie om processen die weerbarstig zijn en tijd nodig hebben. De commissie heeft aangeboden om nogmaals in Eindhoven langs te komen, wanneer ook de 37 andere wijken zijn bezocht, om zo te kunnen profiteren van ervaringen in andere steden.

Krachtwijken

Eindhoven telt sinds 2007 drie krachtwijken waar achterstanden zijn en waar bewoners moeite hebben hun situatie te verbeteren. Sámen met bewoners werken de Eindhovense corporaties, de gemeente Eindhoven en het ministerie van VROM hier op meerdere fronten aan de verbetering van de leefbaarheid. De aandacht gaat hierbij vooral uit naar wonen, werken, leren, integreren en veiligheid.