Ministerie van Defensie

Landmacht

700 militairen voor Redeployment Taskforce Uruzgan

9 juli 2010, 18.00 uur

De personele inzet voor de Redeployment Taskforce in Uruzgan is gereduceerd tot 700 personen. Er werd planmatig rekening gehouden met een inzet tussen de 700 en 1400 militairen. De inkrimping heeft te maken met de grote hoeveelheid materieel die in het uitzendgebied wordt overgedaan aan de bondgenoten.

Er was uitgegaan van een zogenoemde worst case scenario om alle goederen die de krijgsmacht ook in de toekomst nodig heeft, in te pakken, te vervoeren en te versturen naar Nederland. De grote, zwaar beveiligde konvooien die Defensie voorzag, vinden niet plaats. Eerder zullen voertuigen aanhaken bij konvooien van bondgenoten.

Veel andere zaken worden door de lucht vervoerd. Dit maakt onder meer de aanwezigheid van 2 Nederlandse compagnieën force protection overbodig. Naar verwachting is de redeployment begin december 2010 grotendeels afgerond.

Duidelijker beeld

`Plannen in onzekerheid' was al sinds het begin van het opwerktraject van de Redeployment Taskforce (RDTF) het motto. Nu er een duidelijker beeld is ontstaan van de omvang van de verplaatsing, blijven niet alleen veel militairen thuis, maar vertrekken er ook mensen eerder dan voorzien uit Uruzgan.

Plaatsvervangend Commandant RDTF kolonel Jurgen van der Biezen: "De uitgezonden RDTF-militairen die nu huiswaarts keren plus de mensen die in Nederland op nader bericht wachtten, hielden rekening met deze uitkomst. Zij verdienen veel respect voor hun inzet, betrokkenheid en flexibiliteit in de afgelopen, onzekere periode. Dat geldt nadrukkelijk ook voor hun thuisfront.