Haven Amsterdam

Rapportage Luchtmetingen

9 juli 2010

Amsterdam bouwt aan een duurzame haven om in 2020 tot een van de duurzaamste havens van Europa te behoren. Belangrijk aspect van een duurzame haven is de luchtkwaliteit. Er bestaan klachten en zorgen over de luchtkwaliteit in onze buurgemeente Zaanstad. Als Haven Amsterdam willen we graag inzicht hebben en geven over de mate waarin de bedrijvigheid in Westpoort bijdraagt aan de luchtkwaliteit in haar omgeving. Bovendien wordt inzicht verkregen in hoeverre aan de normen voldaan wordt.

De Rapportage Luchtmetingen in het Havengebied Amsterdam 2009 beschrijft de resultaten over het jaar 2009 van de luchtkwaliteitsmetingen in en om Westpoort. In en rond het havengebied staan 5 permanente meetstations waar continue metingen aan de buitenlucht worden uitgevoerd. Om de invloed van de activiteiten in het havengebied op de luchtkwaliteit te bepalen zijn diverse berekeningen gedaan, zoals (verschil) windrozen, concentraties per dag van de week, diverse meteorologische omstandigheden en bijzondere momenten (pieken). De jaargemiddelden van 2009 zijn voor PM10, NO2, Benzeen en PM2.5 getoetst aan de grenswaarden en vergeleken met de GCN waarden.

Deze eerste meting kan beschouwd worden als een nul-meting, waaruit blijkt dat buiten Westpoort binnen de normen wordt gewerkt. (Alleen in Westpoort, langs de Nieuwe Hemweg nabij de kolenoverslag, is wel een overschrijding van de toekomstige norm voor fijn stof gemeten, maar hier hoeft niet meer getoetst te worden.) Wel zijn er klachten over geur, waardoor er ondanks de zeer lage concentraties zorgen zijn over geur bij olieverlading. Hiervoor zijn dampverwerkinginstallaties bij de olieterminals gerealiseerd. Deze installaties waren nog niet allemaal in gebruik ten tijde van de metingen. Om meer inzicht te krijgen in de ontwikkelingen is een extra meetapparaat nu ook geïnstalleerd in het meetstation Spaarnwoude.

Dit onderzoek beperkt zich tot het havengebied en zegt niets over de luchtkwaliteit in de rest van Amsterdam. Het biedt wel zicht op mogelijkheden om de gewenste intensivering van het ruimtegebruik en ambities uit de Havenvisie te kunnen realiseren. In ieder geval worden de ontwikkelingen de komende 4 jaren nog gevolgd met deze meetpunten.

De rapportage is opgesteld door de GGD Amsterdam, afdeling Luchtkwaliteit in opdracht van Haven Amsterdam, de Provincie Noord-Holland, de Gemeente Zaanstad en het Programma bureauluchtkwaliteit Dienst Milieu en Bouwtoezicht.

Meer informatie?
De Rapportage Luchtmetingen in het Havengebied Amsterdam, inclusief bijlagen.

Zie het origineel