Dienstenbond CNV



9 juli 2010

Onderhandelingsresultaat CAO Technische Groothandel

Werkgevers in de Technische Groothandel (WTG) en CNV Dienstenbond hebben een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe CAO. Het waren moeizame onderhandelingen in een economische moeilijke tijd. CNV Dienstenbond is van mening dat dit resultaat op dit moment het maximaal haalbare is om een CAO te sluiten en zal het onderhandelingsresultaat ter stemming aan haar leden voorleggen.

Op dinsdag 22 juni heeft de laatste onderhandelingsronde plaatsgevonden van de CAO Technische Groothandel en is een onderhandelingsresultaat gesloten. Het heeft echter nog even geduurd voordat partijen het eens waren over de teksten van het onderhandelingsresultaat. Nu er overeenstemming is over die teksten, leggen we het onderhandelingsreslutaat ter stemming aan u voor.

De belangrijkste afspraken uit het nieuwe CAO-akkoord zijn: Looptijd: 1 april 2010-30 juni 2011
Loonstijgingen:

* 0,75% per 1 oktober 2010

* 0,25% per 1 april 2011.
Sociaal Fonds FKB: 0,1% heffing op 1 oktober 2010.

Opzetten van een fonds voor Levensfasebewust Personeelsbeleid met een werkgeversbijdrage van 0,25%. Daarnaast worden de leeftijdsdagen daarin verwerkt, waarbij huidige rechten voor huidige medewerkers in de betreffende leeftijdsgroepen blijven gehandhaafd. Mocht het fonds niet voor het eind van het jaar tot stand komen, dan ontvangen de medewerkers 0,25% eenmalig in de maand december;

Onderzoek naar een verplichtgestelde collectieve pensioenregeling. Inschaling jongeren in 23-schaal bij vakvolwassenheid (3 jaar werkervaring) en een startkwalificatie.
Convenant voor 100 extra stageplaatsen in de Technische Groothandel. Als bijlage treft u het volledige onderhandelingsresultaat aan.

Maximaal haalbare
CNV Dienstenbond heeft de afgelopen maanden regelmatig met de Werkgevers Technische Groothandel gesproken en is tot de conclusie gekomen dat dit onderhandelingsresultaat op dit moment het maximaal haalbare is. CNV Dienstenbond is enerzijds niet helemaal tevreden omdat de loonsverhoging mager is en het heel moeilijk is gebleken om werkgelegenheidsafspraken te maken. Anderzijds zit de economische situatie tegen en zijn de financiële cijfers in de Technische Groothandel over het algemeen slecht, met hier en daar een positieve uitschieter. Verder is de verwachting dat omzet in de tweede helft van 2010 nog verder onder druk komt te staan o.a. door de problemen in de bouw. Daarnaast zijn we tevreden over de heffing voor het Fonds Kollektieve Belangen, het opzetten van een fonds voor Levenfasebewust Personeelsbeleid en de bijdrage van werkgevers daaraan en de verbetering van de positie van jongeren in de branche. We stonden dus voor de keuze nu met deze punten een onderhandelingsresultaat te sluiten of af te wachten wat er na de zomer zou gaan gebeuren met het risico dat er dan nog minder ruimte was om afspraken te maken. CNV Dienstenbond heeft ervoor gekozen een onderhandelingsresultaat te sluiten en dat ter stemming aan haar leden voor te leggen. Het woord is dus aan u!

Leden beslissen
CNV Dienstenbond is een democratische organisatie, dus uiteindelijk bepalen de leden of er al dan niet een CAO tot stand komt. Daarom legt CNV Dienstenbond bij deze het onderhandelingsresultaat ter stemming aan u voor. Wij verzoeken u met bijgaand antwoordformulier te laten weten wat u van het onderhandelingsresultaat vindt. In verband met de vakantieperiode nemen wij een wat langere reactietermijn dan gebruikelijk en vragen wij u voor vrijdag 13 augustus u stemformulier terug te sturen.

Goede zomer!
CNV Dienstenbond wenst u in ieder geval een mooie zomer en voor zover aan de orde een goede vakantie. Eind augustus zullen wij u informeren of de leden al dan niet hebben ingestemd met het onderhandelingsresultaat en of er een CAO tot stand is gekomen.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 023-5670615 of e-mail: j.warnaar@remove-this.cnvdibo.nl ). Meer informatie over CNV Dienstenbond kunt u vinden op www.cnvdienstenbond.nl/tech .