Gemeente Zaanstad

09-07-2010
Zaanstad: schoon, heel en veilig
Gemeente controleert bedrijven

De gemeente streeft naar een schone, hele en veilige stad. Daarom voert Zaanstad, in het kader van het Handhavingprogramma 2010, controles uit bij verschillende bedrijven. Er is inmiddels geïnspecteerd bij tandartsen, schildersbedrijven en schietbanen. Ook is gekeken naar gronddepots. De resultaten van de controles zijn tot dusver goed. Er staan nog controles gepland bij supermarkten en transportbedrijven.

Tandartsen
Er zijn 38 tandartsen in Zaanstad gecontroleerd op het afvoeren van amalgaam-, en ander gevaarlijk afval. Ook controleerde Zaanstad of alle tandartsen zich hebben aangemeld bij de gemeente. Alle tandartsen voldeden aan de gestelde milieueisen wat betreft afvalverwerking. Enkele dienden zich nog wel te melden bij de gemeente. Inmiddels is dat gebeurd en is het project succesvol afgerond.

Schildersbedrijven
De gemeente heeft controles uitgevoerd bij 33 schildersbedrijven. De zelfstandige schilders mochten zelf, met behulp van een checklist, een controle uitvoeren. De helft van de zelfstandige schilders heeft de checklist ingevuld. De introductie van de zelfcontrole bespaart zowel de schilders als de gemeente tijd. De schilders konden de controle uitvoeren op het moment dat het hen het beste uitkwam. De zelfstandige schilders hebben deze manier van controleren als zeer prettig ervaren. De gemeente bereikte een grote groep ondernemers en kon de lijst op de werkplek beoordelen.

Tijdens de controle door de toezichthouders werd gecontroleerd of de schildersbedrijven hun verf producten op correcte wijze opslaan en of de schilders veilig omgaan met het afvoeren en vervoeren van verf-, en thinnerresten. Ook de brandblussers en de bescherming van de bodem werden bekeken.

Alle schilders voeren hun verfproducten af naar een erkende inzamelaar en slaan nauwelijks verfproducten op hun huisadres op. De meest voorkomende overtredingen bij de schildersbedrijven waren het laten verlopen van de tweejaarlijkse keuring en onderhoud van brandblusmiddelen. Alle bedrijven hebben een keuring aangevraagd en bij enkele bedrijven zijn de keuringen inmiddels uitgevoerd. Bij 4 schildersbedrijven is een hercontrole uitgevoerd. Ook deze bedrijven voldoen nu aan de geldende milieuregels. Hiermee is het project succesvol afgerond.

Gronddepots
Samen met de milieupolitie Zaanstreek-Waterland heeft de gemeente de grondstromen in de stad gecontroleerd in het kader van het Besluit Bodemkwaliteit. Vanuit de lucht en vanaf de grond is gezocht naar illegale grondwerkzaamheden, transport van grond en gronddepots, dit zijn hopen met grond meestal gelegen bij de graafwerkzaamheden.

Tijdens de contoles keek de politie of de chauffeurs van de vrachtwagens over de goede documenten beschikten. De gemeente heeft vooral gekeken of de gronddepots, het grondverzet en de graafwerkzaamheden meldingsverplichting was en of de activiteiten ook daadwerkelijk bij de gemeente waren gemeld. Hierbij zijn geen overtredingen geconstateerd.

Schietbanen
Er zijn vijf schietbanen in Zaanstad. Tijdens de controles werd gekeken of deze voldoen aan de voorschriften uit hun milieuvergunning. De toezichthouders controleerden de schietbanen hoofdzakelijk op de wijze van opslag van munitie en gevaarlijke stoffen, geluidhinder voor de omgeving en de drank-, en horecaregels voor de kantine. Bij een aantal schietbanen was sprake van een overtredingsituatie. Inmiddels voldoen 4 van de 5 schietbanen aan de geldende eisen. Eén schietbaan krijgt een hercontrole om na te gaan of deze intussen aan de gestelde eisen voldoet.

Transportbedrijven en energieproject supermarkten Toezichthouders van de gemeente Zaanstad startten medio juli met het controleren transportbedrijven met wasplaatsen in de gemeente en in augustus zijn de supermarkten aan de beurt.

Bij de transportbedrijven checken de toezichthouders de aanwezigheid van vloeistofdichte voorzieningen voor de wasplaats, ter voorkoming van bodemvervuiling en het onderhoud van de olie-, en slibafscheider van de wasplaats.

Het energieproject supermarkten wordt hervat in augustus. De supermarkten in Zaanstad worden dan bezocht en gecontroleerd op de dagnacht afdekking van de koel/vriesmeubelen, stookinstallaties, verlichting en afval.