Socialistische Partij

SP Amsterdam: Huldiging van Oranje is volksfeest, geen SBS-feestje


09-07-2010 * Volgens SP-fractievoorzitter Laurens Ivens hoort de huldiging van Oranje dinsdag een volkfeest te zijn en niet alleen een feestje van SBS. Het exclusieve uitzendcontract tussen de KNVB en SBS past dan ook niet bij dit feest in Amsterdam. Ivens roept burgemeester Van der Laan op om dinsdag van de huldiging een echt volksfeest te maken.
Laurens Ivens
Komende dinsdag zal het Nederlandse voetbalelftal - hopelijk met een prachtige beker op zak - gehuldigd worden in Amsterdam. Dit zal het feest worden voor alle Nederlanders en terecht biedt de hoofdstad zich dan ook aan als gastheer. De SP wil van het College weten hoeveel de huldiging Amsterdam gaat kosten en wie er allemaal bijdragen aan deze kosten. Ivens: "Waar de gemeente veel kosten zal dragen voor de huldiging, is het vreemd dat ondertussen dit feest voor veel geld exclusief aan één zender wordt verkocht. Als de KNVB veel heeft verdiend door de uitzendrechten aan SBS te verkopen, is het logisch dat de KNVB flink meebetaald aan het feest. Niet alleen de Amsterdammers moeten voor dit nationale volksfeest opdraaien."

De KNVB heeft de uitzendrechten voor de huldiging van Oranje komende dinsdag exclusief verkocht aan SBS, andere kanalen kunnen voor een hoge prijs wellicht van SBS wel de beelden opkopen. Ivens: "Het exclusief verkopen van de uitzendrechten aan één televisiezender past niet bij een volksfeest. Iedereen is welkom in onze stad en om het via alle kanalen te volgen. Sowieso hoort natuurlijk ook ons eigen AT5 dit feest in Amsterdam te kunnen verslaan. Het mooie feest voor iedereen mag geen feestje worden voor één commerciële partij."