Ingezonden persbericht

Fontys biedt ambitieuze student maximale toegankelijkheid
Studiestapelaars welkom tegen aantrekkelijke regeling collegegeld

Bachelorstudenten die bij Fontys Hogescholen een tweede hbo-studie willen volgen, hoeven in de toekomst de eerste twee jaar van hun tweede studie geen extra hoog collegegeld te betalen. Nagenoeg alle andere hogescholen in Nederland vragen straks wel het hoge tarief. Daarmee zijn deze zogeheten 'studiestapelaars' bij Fontys al gauw
¤ 7.500,- tot ¤ 10.000,- goedoedkoper uit.

De meeste hogescholen in Nederland rekenen met ingang van het nieuwe studiejaar een veelvoud van het normale collegegeldtarief met als argument dat zij zich genoodzaakt zien een maximaal kostendekkend bedrag te vragen vanwege het wegvallen van de Rijksbekostiging voor deze studiestapelaars. Fontys heeft besloten dat niet te doen en houdt voor deze studiestapelaars in de toekomst de eerste twee studiejaren van de tweede studie het collegegeld gelijk aan het tarief voor studenten die voor het eerst een hbo-studie beginnen. Concreet betekent dit dat de zogeheten Nederlandse studiestapelaars - zoals de studenten genoemd worden die al een hbo-diploma op zak hebben en zich inschrijven voor een tweede hbo-studie op hetzelfde niveau - in het komend studiejaar bij Fontys slechts ¤ 1672,- collegegeld hoeven te betalen. Voor het studiejaar 2011/2012 gaat het om ¤ 1713,-. Zo kan iin sommige gevallen het verschil met andere hogescholen in twee jaar tijd oplopen tot ¤ 10.000,-. Als de stapellaars langer dan twee jaar over hun tweede studie doen, rekent Fontys voor elk volgend jaar wel het kostendekkende tarief.

De wettelijk bepaalde hoogte van de collegegelden voor studiestapelaars is vrijgegeven, nadat een voorstel van minister Plasterk hierover in februari een krappe meerderheid kreeg in de Eerste Kamer. De verwachting was dat hogescholen en universiteiten de komende drie studiejaren geen verhoging van het collegegeld voor studiestapelaars zouden doorvoeren, maar dat pakt anders uit. Zo goed als alle hogescholen en universiteiten gaan vanaf studiejaar 2011/2012 voor deze studiestapelaars een hoog instellingscollegegeld vragen.

Fontys heeft een afwijkende keuze gemaakt. De gedachte hierachter is dat Fontys juist zeer toegankelijk wil blijven voor ambitieuze studenten. Daarbij past het dus om jongeren die al een hbo-diploma hebben de kans te geven zich optimaal door te ontwikkelen. 'De groep studiestapelaars die hun ambities willen realiseren, bieden we hiermee de mogelijkheid dat bij Fontys tegen een betaalbaar tarief te doen. We willen onze hoge kwaliteit onderwijs maximaal openstellen. Dat zien we als een belangrijke maatschappelijke opdracht en passend bij onze positionering als kwaliteitshogeschool voor studenten met ambitie, hetgeen bijdraagt aan een uitdagend studieklimaat in de volle breedte' aldus Fontysbestuursvoorzitter Marcel Wintels.

Dat Fontys kiest voor een nadrukkelijke profilering als hogeschool waar talentontwikkeling en ambitie maximaal gestimuleerd wordt, blijkt ook uit de versnellingsprogramma's die in ontwikkeling zijn voor specifieke mbo-doelgroepen en vwo'ers die in de gelegenheid worden gesteld binnen drie jaar hun bachelordiploma te halen. Daarnaast krijgen de meest ambitieuze en talentvolle studenten de kans deel te nemen aan excellente programma's waarmee ze nog meer uit hun studie kunnen halen. De keuze van Fontys maximaal toegankelijk te zijn voor de stapelaars past nadrukkelijk binnen dit kwaliteitsprofiel.



Ingezonden persbericht