Ingezonden persbericht



---



Persbericht

`Gilbert & George: The Paintings ' in Kröller-Müller Museum Topstuk na 40 jaar te zien in Nederland
09.07 / 21.11.2010

Otterlo, 16 juni 2010

Vanaf 9 juli is in de grote beeldenzaal in de Quistvleugel The Paintings (with Us in the Nature) van Gilbert & George te zien. Deze bijzondere 'sculptuur' uit 1971 bestaat uit 6 enorme geschilderde triptieken. De kunstenaars noemden het toen een `new romantic sad beautiful sculpture'. Het is de in de winter van 1970-71 met olieverf op doek uitgevoerde herschepping van de gevoelens die ze beleefden in de daaraan voorafgaande zomer in het Engelse landschap.

Gilbert & George, The Paintings (with Us in the Nature) No. 1, 1971

Het is de enige sculptuur van deze `human sculptors' in deze techniek. De jaren '60 en '70 waren de tijd van de artistieke experimenten rond een opgerekt kunstbegrip: kunstenaars verruimden de mogelijkheden voor kunst op grote schaal en met een enorme vindingrijkheid, die nog steeds inspireert. In die jaren gebruikten Gilbert & George verschillende nieuwe en klassieke technieken om een persoonlijke ervaring die ze in ruimte en tijd beleefd hadden weer als kunstervaring over te brengen aan het publiek. Beroemd zijn ze geworden om hun levende beeldhouwwerken in musea, met veelkleurig metaalpoeder op hun gezichten en handen, maar ze stuurden ook gedrukte sculpturen rond per post, zongen en dansten muzikale sculpturen, produceerden videosculpturen, maakten tekeningen als beeldhouwwerken en schreven beeldhouwkunst in de vorm van boeken.

Enorme fotografische afdrukken werden uiteindelijk hun belangrijkste artistieke uitdrukkingsvorm. In The Paintings (with Us in the Nature) zetten ze hun verhouding uiteen tot de natuur. Ze beeldden zichzelf af zittend en slenterend in een overweldigend aanwezige natuur. In elke triptiek (per stuk 230 x 680 cm) is als contrapunt steeds één element uit de cultuur aanwezig. Binnen de context van het museum en zijn collectie, waarin (kritische) visies op het paradijs een speerpunt vormen, zal The Paintings (with Us in the Nature) optimaal tot zijn recht kunnen komen.

In het prentenkabinet zijn tegelijkertijd foto's en sculpturen van houtskool op papier van Gilbert & George uit de collectie van het museum te zien.