Gemeente Best

Reparatie mol en uitsluitsel naamgeving

09-07-2010

Al vóór afgelopen zomer deden we in Best Informatief een oproep aan u allen om mee te denken over een passende naam voor 'de mol'. Na ruim een jaar is het dus hoog tijd om hierover uitsluitsel te geven. We kregen maar liefst zestig reacties! Onderaan dit artikel vindt u een overzicht.

DE naam?
Maar, wat is met al die namen gedaan? De maker van de mol, kunstenaar Tom Claassen, liet ons helaas weten dat hij liever niet heeft dat 'de mol' een officiële naam krijgt. Daarom dachten we erover het kunstwerk een 'officiële bijnaam' te geven, maar we realiseerden ons dat dit eigenlijk helemaal niet klopt. Een bijnaam ontstaat in de volksmond, die geef je niet officieel. Daarom besloten we uiteindelijk geen keuze te maken uit de ingezonden namen. Noem het kunstwerk dus hoe u wilt: de door u verzonnen naam, of een van de andere leuke inzendingen. Of, misschien wel gewoon 'de mol': het is aan u!

'De mol' wordt hersteld!
U had het ongetwijfeld al opgemerkt: 'de mol' vertoont al lange tijd barsten. En, hoewel het beeld wat grof en technisch bedoeld is: die barsten horen er niet in te zitten. De kunstenaar, Tom Claassen heeft er bewust een jaar, dus alle seizoenen, overheen laten gaan, alvorens met de reparatie beginnen. De wisselende temperaturen blijken namelijk hun weerslag te hebben op het beeld. Omdat het zo groot is, zijn ook de krimp- en uitzettingsbewegingen van het materiaal relatief groot en ontstaan barsten op zwakke plekken. Claassen heeft ons laten weten nog voor de zomervakantie met de reparatie te starten.

Hij heeft 25 barsten geteld, de een wat erger dan de ander. Deze worden allemaal gerepareerd. Hier en daar zullen er nieuwe stukken brons ingezet moeten worden: een tijdrovende kwestie. Voor de ergste gevallen zullen stukken afgevormd, bijgewerkt en opnieuw gegoten moeten worden, waarna ze geplaatst worden: een proces dat al gauw zo'n twee maanden duurt. Na plaatsing moeten de nieuwe stukken nog worden afgewerkt. Naar verwachting is de kunstenaar dan ook tot de herfst bezig met de reparatie.

Graffiti gezien? Meld het bij 360 360!
Constateert u graffiti op het beeld, dan kunt u dit melden bij het Servicepunt Openbare Ruimte: (0499) 360 360 of digitaal op onze website via de button Meldingen en Storingen.

Welke waren de ingezonden namen?
Neemt u rustig de tijd om de namen op u in te laten werken, het is een hele lijst:

"Tjoekie, Van d'r op of d'r onder, naar de mol erboven, Toon (Grootste naam: van pas overleden oud-wethouder, heeft zijn sporen nagelaten en ging zijn eigen weg), Momfer de (Bestste Mol), Tommy (Naar Tom Claassen), Landmark mol Tom (Associatie met TomTom), Roops, Talpa Bestly, Polleke de mol (Bekt lekker in de Bestse volksmond, ijverig diertje dat tunnelgangen en molshopen (pollekes) als sporen achter zich laat), de Baggeraar (Er is veel grond verplaats voor het Wilhelminakanaal, Leemkuilen en spoortunnel), Albert (Albert Mol, meteen monument homohuwelijk, eerbetoon homo-emancipatie, staart: schroefwerk -> voorwerk dat Albert Mol heeft verricht voor velen, de 'tunnel' heeft het voor velen gemakkelijker gemaakt voor hun geaardheid uit te komen. Het in voorbereiding zijnde muziekstuk kan meteen bij/door de mol worden gespeeld), MolTon (verwijzing naar de prijs), Blinky/Blinkie (To blink: knipperen met de ogen: de slechtziende mol knippert met zijn ogen, nu hij Best zo veranderd ziet), Treintje/Trijntje de Mol, Henk, Benst (NS en Best: spoor deelt Best in tweeën), De Mol, Ito (I: puntjes op de i van de tunnel, t: de tunnel, o: ondergronds en mollig), de tunnelwachter, Bielske, Bêske de mol, Spoorzoeker, Supermol, Gerrit (naar bekendste Bestse mollenvanger Gerrit Geven), BO (Best Ondergronds), Black Molly, Mollie, Mobsie, DoDo (eerbetoon aan actiegroep DoDo en de mensen die hebben moeten verhuizen vanwege de spoorbaanverdubbeling. Plus: Dappere DoDo (zo dapper om helemaal boven de grond te leven). Ludieke naam voor ludiek kunstwerk). Monstermol/molmonster, Spöörmol, Wies de Mol (we zullen nooit te weten komen wie deze mol eigenlijk is), Molbert de Mol, Moffel, Loomed/Loomy ((Omgekeerde van demo(o)l en is -grote zeekoet, -vage verschijning,
-vaag, onheilspellend, opdoemend, -groot, van buitenspo(o)rige, buitengewone omvang zijn), De Onderkruiper, Bestsie Turf (Turf: Peel, Brabant, door de turf graven. Best-sie: groot, dik, enorm, net als Betsie uit het stripboek), Bemo (Bestse mol), Mobie, Bestsie (of Betsie), BESTse MOL, Roddel-Mol, Mollen-Hol, Malle Molly en Xinix."


---