Ouderen moeten extra alert zijn voor oplichters en insluipers 08/07/2010 23:30

Nationaal Ouderenfonds Tijdens de zomermaanden roept het Nationaal Ouderenfonds ouderen op om extra alert te zijn op insluipers en 'vriendelijke, nette' mensen met babbeltrucks. "Ouderen vergeten heel vaak de achterdeur op slot te doen als er aangebeld wordt aan de voordeur. Terwijl de oudere aan de voordeur aan de praat wordt gehouden, kan een tweede dief gemakkelijk via de achterdeur toeslaan", legt directeur Jan Romme uit. "In deze warme maanden staan ramen en deuren ook vaker open, wat een 'feest' is voor insluipers. Daarnaast zijn vrienden, buren, familie of verzorgers vaak met vakantie, waardoor ouderen op zichzelf zijn aangewezen."

Het is dan ook belangrijk dat ouderen de volgende tips van het Ouderenfonds goed opvolgen:

Doe altijd de deur op slot - ook overdag
Kijk eerst door het raam of vraag wie er is
Monteer een kettinkje en een deurspion
Vraag om een identificatiebewijs en controleer dit bij de instantie, laat diegene achter een gesloten voordeur wachten Doe de deur niet open als u het niet vertrouwt. Zeg dat er eerst een telefonische afspraak gemaakt moet worden Zorg altijd dat er een bekende is als u een afspraak met een bedrijf aan huis heeft Wees bedacht op zielige praatjes of smoezen, waardoor oplichters binnen proberen te komen Als u de deur toch opent, doe dan eerst de achterdeur dicht is Geef nooit uw bankpas of pincode en blokkeer die direct als u opgelicht of bestolen bent Bel 112 als u het niet vertrouwt
Het aantal thuisovervallen op senioren stijgt de afgelopen jaren fors. Van 92 gevallen in 2008 steeg het aantal vorig jaar naar 159. De stijging zet dit jaar door. Bij de overvallen wordt steeds vaker grof geweld gebruikt. Overvallers denken dat ouderen contant geld in huis hebben, omdat ze niet houden van pinnen. Voor ouderen is zo'n overval een ingrijpende en bedreigende gebeurtenis, waarvan de emotionele verwerking vaak langere tijd in beslag neemt. Toch doet veertig procent van de ouderen overdag nooit of niet altijd de deuren op slot.

Uit onderzoek blijkt dat er in Nederland jaarlijks sprake is van 125.000 pogingen om ouderen aan de deur op te lichten, dit lukt in 1 op de 5 gevallen. Zogenaamde politieagenten, verkopers, klusjesmannen en meteropnemers gebruiken allerlei buitengewoon creatieve trucs om bij ouderen binnen te komen. Ook zijn er ' verpleegsters' (in uniform), 'zwangere' vrouwen die een glaasje water wensen, mensen die pech met hun auto hebben of 'buurmannen' die hun huisdier kwijt zijn. Vaak maken deze oplichters deel uit van goed georganiseerde bendes. Dit leidt tot steeds grotere angstgevoelens bij ouderen. Zo is 92% van de vrouwen en 71% van de mannen boven de 65 jaar bang om 's avonds de deur open te doen. De helft van hen gaat hierdoor minder vaak naar buiten .





http://www.ouderenfonds.nl