Velpse medicus maakt éénheidsgedicht voor Oranje


VELP, 20100709 -- "De tribune één stem geworden. Gebeurt het? het zal." Dat zijn de laatste twee regels van een pas verschenen gedicht van de hand van Velpenaar FJH Snip. De Simpelveldse medicus die alweer vijftien jaar in Velp werkt en in Duiven woont, maakt in zijn vrije uren al langer verhalen en gedichten. Deze wil hij voor de gelegenheid aan heel Nederland schenken. "Het idee voor het gedicht ontstond na een interview van bondscoach van Marwijk in de Volkskrant, wandelend door straat vol vaantjes. In toenemende mate verbaas ik me erover dat een zo vreselijk verdeeld land tijdens zo'n kampioenschap ineens één kan zijn."

Een

de hemel aangekleed
met stukjes vlag en stukjes wimpel
de wind van zee grijpt zijn kans strooit
rond applaus tuigt op iedereen
volgt een wet zo simpel

klappers op een hand
aangelijnd boven de hoofden
tussen de wolken strak getrokken één volk
willen de lage landers zijn
één kleur zij de geloofde

het glorieverhaal van
alle vlaggetjes en die wimpel
overbrugt verschillen richt ogen en de blik
reikt kaders en samen zingen ze
of is er toch een rimpel

nooit gelukkig dooft
die wind van zee en het land
in oranje hemdjes van Piet Hein gezongen
op hoofdlijnen vol begrip
grijpt hand in hand

bouwt een stemming
wijl elf ingewikkeld een bal
in het doel zullen schoppen hun bestemming
de tribune één stem geworden
gebeurt het? het zal.

Achtergrond van de dichter.


FJH Snip

Geboren ooit natuurlijk, tja in Simpelveld, gebleven tot en met het eindexamen. Begint dan het leven? Studententijd in Antwerpen en in Groningen, daarna aan het werk in een jong universiteitstadje Witten in Duitsland, een soort verlengde studententijd. De tijd in Nederland pak ik weer op in Velp, de Veluwe nu alweer meer dan 15 jaar geleden.

In Groningen maak ik een geweldige tijd mee met het NRKGM, een mannenkoortje ook wel bekend onder de naam Heren Straatzangers. Op Koninginnedag in Amsterdam is het gezellig oogsten met het repertoire. Madrigalen tot en met Jazusterneezuster, het Nederlands liedboek tot top of the pops. Held voelen we ons.
Afijn uiteindelijk ook redacteur geweest van een studentenblad voor heldere geesten,... ontdekking van schrijftalent? Het een en ander geprobeerd. Gedichten.
Ik heb een warme belangstelling voor mijn omgeving, voor de natuur, de samenleving dat ik in gedichten en korte verhaaltjes in probeersel tracht vast te leggen. In een muzikale stijl. Maar ook sober. Nog niet helemaal uitgekristalliseerd, van alles te ontdekken nog, heerlijk om mee bezig te zijn.
Wat gebeurt er wanneer het grieks en latijn van medici in nederlandse woorden omgezet wordt,... wat blijft er dan over? Andere thema's ook op te pakken, een lange weg te gaan. Aan het werk dus.

Om mensen op te monteren of om een bepaalde tijd af te kunnen sluiten of iets wat ik in mijn naaste omgeving onderweg zie, neer te zetten, vast te leggen. Heerlijk nadenken hoe dat op papier werkt... verrassend te zien wat het wordt.

Lang geleden begonnen als tijdverdrijf, lucht gevend aan wat me bezig hield.

Voor een gelegenheid, schrijf ik altijd graag iets nieuws, dat waren we thuis gewoon, dat deden we samen en bracht een geweldige sfeer in huis.

Zelf kies ik het algemener, ook de gelegenheden, het zijn eerder momenten en wat dragen die uit? Een heerlijk onderzoek in een gedicht.

Wat het gedicht betreft, ontstond het idee na een interview van bondscoach van Marwijk in de Volkskrant, wandelend door straat vol vaantjes.

Met vriendelijke groet,

FJH Snip