Dura Vermeer

Den Haag - 09 juli 2010

Sociale huur met opvallende architectuur in Moerwijk

Wethouder Norder van de gemeente Den Haag heeft met het oplaten van honderden zilveren ballonnen het officiële startsein gegeven voor de bouw van deelplan Zilverzijde in project De Burght in Moerwijk-Oost dat door Dura Vermeer Bouw Leidschendam gerealiseerd wordt.

Vestia bouwt hier 88 sociale huurappartementen onder een bijzondere architectuur. Een grote glazen pui wordt dè blikvanger aan de rand van de wijk. Alle woningen zijn voorzien van een duurzaam warmtesysteem, met als doel het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Een architectonische trendbreuk: glasappartementen De woningen verrijzen in Moerwijk - een naoorlogse wijk met brede straten, opgezet volgens een stedenbouwkundig plan van Dudok. Zilverzijde vormt een architectonische bijdrage die bijzonder onderscheidend is ten opzichte van de bestaande situatie. Het gebouw krijgt een gevel die geheel uit glas bestaat. Zo wordt het complex aan de Erasmusweg een opvallende blikvanger. "De verbinding tussen binnen en buiten vinden wij heel belangrijk", vertelt André Kempe, van Atelier Kempe Thill, architect van Zilverzijde. "Waar kijk ik op uit? En wat geeft de mooiste aanblik van buitenaf?" De glaswoningen bieden een ruim uitzicht op de woonomgeving. De van oorsprong Duitse ontwerper heeft nog een andere motivatie voor het vele glas: "Deze woningen passen in de Nederlandse traditie van grote ramen, een aspect dat ik altijd erg aantrekkelijk heb gevonden." Door de materiaalkeuze en detaillering ontstaat een architectonische verschijning die elegantie en charme heeft. Het project valt niet alleen op in het straatbeeld, maar draagt bij aan de verbetering van de uitstraling van de gehele wijk. Via de webcam op www.deburght.com kunt u de bouw volgen.

Bodem is één grote accu
De bodem onder de appartementen van het project Zilverzijde gaat werken als een soort accu. In de bodem zitten lussen waardoor permanent water wordt gepompt. Met behulp van een warmtepomp in de woning wordt het bodemwater gebruikt. Zo kunnen toekomstige huurders hun woning afhankelijk van het seizoen duurzaam verwarmen of koelen. De besparing op CO2-uitstoot bedraagt ten opzicht van een gemiddeld appartement in Nederland meer dan 70%.