Gemeente Soest

Verkeerslichten Van Weedestraat buiten werking

09 juli 2010

Vanmorgen zijn de verkeerslichten op het kruispunt Van Weedestraat - Stadhouderslaan - getroffen door een storing. Dit keer blijken de verkeerslichten niet meer te repareren.

De verkeerslichten bleven vanmorgen voor al het verkeer op rood staan. Omdat er een gevaarlijke situatie ontstond, moest de politie eraan te pas komen om het verkeer in goede banen te leiden. De verkeerslichten zijn nu op knipperen gezet. Om de verkeersveiligheid te kunnen waarborgen wordt het verkeer met borden gewaarschuwd dat de verkeerslichten het niet doen. Ook zijn de linksafslagvakken in de Van Weedestraat afgezet. Dat is gedaan om het kruispunt overzichtelijker te maken en om fietsers de gelegenheid te geven om de Van Weedestraat in twee delen over te steken.

De automaat op het kruispunt Van Weedestraat - Stadhouderslaan is geplaatst in 1988. Normaal gaan verkeerslichten ongeveer 15 tot 20 jaar mee. De verkeerslichten waren dus dringend aan vervanging toe. Omdat er nog geen duidelijkheid bestond over de herinrichting van de Van Weedestraat, had de gemeente de vervanging uitgesteld. Het afgelopen half jaar zijn er meerdere storingen in de automaat geweest. Daarom heeft de gemeenteraad op 24 juni besloten om, vooruitlopend op de herinrichting van de Van Weedestraat, toch een tweedehands automaat te bestellen. Deze automaat wordt echter pas eind augustus geleverd.

Volgens het onderhoudsbedrijf zijn de verkeerslichten niet meer te repareren. Dat betekent dat de nieuwe automaat zo snel mogelijk moet komen. Samen met de leverancier wordt er alles aan gedaan om de automaat zo snel mogelijk in Soest te krijgen, maar daar gaat zeker nog enkele weken overheen. De tweedehands automaat moet namelijk helemaal worden geprogrammeerd, getest en goedgekeurd voor dit specifieke kruispunt. Groentijden en ontruimingstijden moeten bijvoorbeeld precies kloppen. We doen onze uiterste best om de automaat aan het werk te krijgen voordat half augustus de scholen weer beginnen. Tot die tijd lossen we de situatie op met de extra maatregelen die zijn genomen.