Ingezonden persbericht


Update informatie WK-huldiging (1): Vaarroute definitief bekend

De voorbereidingen voor de WK-huldiging van het Nederlands elftal op dinsdag 13 juli in Amsterdam zijn in volle gang. De gemeente Amsterdam, de KNVB, de brandweer en de politie, de ambulancedienst, diverse ministeries, de reiniging, de NS, het GVB en vele andere vervoerders en betrokkenen zijn dag en nacht in touw. Hierbij een update met de laatste informatie.

Vaarroute
Indien het Nederlands elftal wereldkampioen wordt, biedt de gemeente Amsterdam een huldiging aan met een vaartocht. Vanmorgen heeft een geslaagde inspectie plaatsgevonden van de vaarroute. Deze is nu definitief vastgesteld en te downloaden via www.amsterdam.nl/wkhuldiging. De vaarroute wordt dinsdagochtend 13 juli vroeg volledig geïnspecteerd. Boten die in de weg liggen, of de route blokkeren, worden verwijderd zodat de huldigingsboten ongehinderd kunnen varen. Alle beschikbare medewerkers van de dienst Binnenwaterbeheer zullen de zijgrachten die uitkomen op de vaarroute afsluiten. Zij zijn die dag niet beschikbaar om bruggen voor de grote scheepvaart te bedienen. De scheepvaart wordt hier apart over geïnformeerd.

Uit voorzorg worden twee bruggen (het Melkmeisjesbrug over de Brouwersgracht en de fietsbrug van het Max Euweplein naar het Vondelpark) gesloten omdat deze onvoldoende berekend zijn op grote mensenmassa's. Ook wordt de eigenaar van een zwakke steiger bij het Max Euweplein benaderd om deze niet te gebruiken.

Woonboten
Er is bewust gekozen voor een vaarroute waar een beperkt aantal woonboten aan ligt. Vandaag zijn medewerkers van de gemeente langsgegaan bij deze woonboten om de bewoners te informeren. Er wordt een opname gemaakt van de staat van de woonboten om eventuele schade na 13 juli te kunnen bepalen en verhalen op de daders. Tijdens de vaartocht worden maatregelen genomen om zo te verhinderen dat groepen mensen op de woonboten gaan staan. Hiervoor worden onder meer hekken en toezichthouders ingezet.

Extra reiniging
De medewerkers van de gemeentereiniging zullen op de ochtend van de huldiging zorgen voor een schone stad en extra diensten draaien in het evenementengebied. Als de huldiging is afgelopen gaan zij aan het werk om te zorgen dat de stad de volgende dag weer begaanbaar is voor het openbaar vervoer en bewoners.

Pb-108