Ingezonden persbericht



OPENING TOP 'T ONLAND MET UITBREIDING WANDELMOGELIJKHEDEN

DOETINCHEM - TOP 't Onland, de vierde in de rij van vijf nieuw gerealiseerde TOP's in de Achterhoek is geopend. Om de opening van de TOP feestelijk in te luiden heeft het Achterhoeks Bureau voor Toerisme in samenwerking met het Recreatieschap Achterhoek-Liemers, VVV Doetinchem, gemeente Doetinchem en café-restaurant 't Onland twee nieuwe wandelroutes, een bolderkarroute en twee klootschietroutes ontwikkeld. Start van alle routes is bij TOP 't Onland aan de Rekhemseweg 175 in Doetinchem. 't Onland is al sinds 1790 een herberg, waar handelaren hun paarden lieten rusten. De handelaren hebben plaats gemaakt voor toeristen en recreanten en de paarden zijn deels ingewisseld voor fietsen, wandelschoenen, skeelers en bolderkarren. De officiële openingshandeling is verricht door wethouder Loes van der Meijs van Doetinchem en Leo Scharenborg, voorzitter van het Recreatieschap Achterhoek-Liemers.

TOP
TOP staat voor 'Toeristisch Overstap Punt'. Dat betekent dat er in de buurt van zo'n overstappunt een aantal aantrekkelijke bewegwijzerde routes zijn, vooral voor wandelaars en fietsers. Hier kan de recreant van de auto, trein of bus overstappen op milieuvriendelijke vormen van vervoer en de natuur en cultuur van de Achterhoek ontdekken. Blauwe bordjes wijzen actieve vakantiegangers de weg naar het betreffende routebordje. De overstappunten zijn te herkennen aan een bijzonder vormgegeven zuil, een informatiebord en er is een rustgelegenheid. Aan de doorgaande wegen in de Achterhoek zijn duidelijke borden geplaatst die leiden naar de overstappunten. Op het naast de stenen zuil geplaatste informatiepaneel staat telkens een duidelijk overzicht van de van dat punt vertrekkende gemarkeerde routes. De routebeschrijvingen zijn te koop bij de VVV's in de Achterhoek en bij de meeste overstappunten. In totaal zijn er 40 TOP's verdeeld over stad en platteland in de Achterhoek met een goede geografische verspreiding, van Gorssel tot Winterswijk en van Eibergen tot Zeddam.

Uitbreiding wandelmogelijkheden
't Onland is gunstig gelegen aan het fietsknooppuntenroutenetwerk en ligt aan knooppunt 18. Met het fietsroutenetwerk stel je zelf routes samen, afhankelijk van je wensen. Je bepaalt het startpunt, omgeving en lengte van de tocht. Onderweg wijzen bordjes naar het volgende knooppunt. Op het gebied van wandelen is er nog niet zo'n flexibel systeem. Vandaar dat vanaf TOP 't Onland twee nieuwe wandelroutes zijn gerealiseerd. De routes zijn bewegwijzerd met vierkante routebordjes met voetstap die de richting aangeeft. De wandelroute Onland-De Wrange is 11 kilometer lang en loopt vanaf de TOP via de zuidkant, door landgoed Maetland, De Wrange en de Koekendaal. De tweede wandelroute Onland-De Slangenburg is 13 kilometer lang en loopt langs de abdij, de familiebegraafplaats, de tuinen en het Kasteel van de Slangenburg. TOP 't Onland is ook gelegen aan de Lange-Afstands-Wandeling Graafschapspad van 116 km en het LAW Pieterpad van 480 km langs de oostelijke grens, die het noordelijke Pieterburen in Groningen verbindt met de zuidelijke St. Pietersberg in Limburg.

Klootschieten en op pad met de bolderkar
Voor diegenen die dat allemaal te lang vinden en het wat speelser willen, zijn twee nieuwe bewegwijzerde klootschietroutes gerealiseerd van 2 en 5 kilometer. Klootschieten is een Achterhoekse sport waarbij je een houten bal, gevuld met lood meekrijgt. Degene die de route met het minst aantal schoten aflegt is de winnaar. Speciaal voor families is de bolderkarroute ontwikkeld, waarbij je een bolderkar meekrijgt, al dan niet gevuld met picknickmand. De route is 4 kilometer lang en komt onder andere langs de kinderboerderij en speelweide in de Koekendaal.

Informatie
Meer informatie over de TOP's in de Achterhoek op www.topachterhoek.nl en over de mogelijkheden vanaf TOP 't Onland, Rekhemseweg 175, Doetinchem, Tel. 0315 - 32 32 19, www.hetonland.nl .

Ondersteuning
Het plaatsen en ontwikkelen van de TOP en bijbehorende routes is mede mogelijk gemaakt door: Europese Unie, Provincie Gelderland, Recreatieschap Achterhoek-Liemers, Gemeente Doetinchem, VVV Doetinchem, café restaurant 't Onland en het Achterhoeks Bureau voor Toerisme.


---


Noot voor redacties