Gemeente Haarlem



258/2010


Landelijke primeur voor Haarlem
LED verlichting in parkeergarages

Als eerste stad in Nederland gaat Haarlem haar openbare parkeergarages van LED verlichting voorzien. Dit is niet alleen goed nieuws voor het milieu, het is ook een financiële besparing. Het kost de gemeente niets: de vervanging van de oude lampen wordt betaald uit de energiebesparing van de nieuwe lampen.

Nu de verlichting van de parkeergarages Houtplein, Kamp en Station is afgeschreven doet zich de kans voor om de noodzakelijke vervanging te laten bestaan uit LED verlichting. De firma Rentalight levert het product. Haarlem is hiermee de eerste stad in Nederland die overstapt naar deze groenere manier van verlichten voor haar parkeergarages.

De voordelen
Er zijn veel voordelen aan LED verlichting. Het levert geen chemisch afval op en er is geen jaarlijkse vervanging van TL buizen meer nodig. Uiteindelijk gaat het echter natuurlijk allemaal om energiebesparing. LED verlichting verbruikt minder dan de helft aan stroom vergeleken met reguliere verlichting en de levensduur is aanzienlijk langer. Die voordelen gelden overigens ook voor de onlangs aangebrachte LED verlichting bij de nooduitgangbordjes in de garages. In de andere parkeergarages (Cronjé, Raaks en Appelaar) is gekozen voor een andere duurzame oplossing: de zogenoemde Light Pipes. Dit is eveneens een energiebesparende verlichting.

Haarlem klimaatneutraal in 2030
Er bestaan al heel veel groene initiatieven in Haarlem. Projecten van woningcorporaties, banken, projectontwikkelaars, milieugroeperingen en de gemeente. Maar ook van particulieren. Alle projecten leveren een bijdrage aan de ambitie van een klimaatneutrale stad in 2030. Een stad waarin het energieverbruik per saldo niet tot uitstoot van CO2 of andere broeikasgassen leidt. Meer informatie en inspiratie op www.degroenemug.nl.


---