Vrije Universiteit Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam Meer perspectief
9 juli 2010
'Wiskundig onderzoek in Nederland van hoog niveau' Internationale commissie evalueert wiskundig onderzoek Het wiskundig onderzoek in Nederland is van hoog niveau en wordt internationaal hoog gewaardeerd. Over het algemeen wordt er goed samengewerkt tussen de verschillende onderzoeksgroepen in Nederland en de betrokkenheid bij toepassingen is de laatste jaren sterk gegroeid. Dit zijn belangrijke conclusies van de internationale evaluatiecommissie die afgelopen najaar het wiskunde-onderzoek aan zes Nederlandse universiteiten heeft doorgelicht. De commissie stond onder leiding van Henk van der Vorst, emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht.

De commissie geeft verder goede tot excellente beoordelingen per onderzoeksprogramma. Een aantal groepen behoort tot de wereldtop. De commissie constateert dat er een goede afstemming is tussen de verschillende Nederlandse universiteiten: samen dekken ze een groot spectrum van de wiskunde, terwijl instellingen afzonderlijk zich veelal specialiseren op een beperkt aantal thema's. Dit is nog verder gestimuleerd door het clusterprogramma. Via het Mastermath-programma vindt zeer goede landelijke samenwerking plaats op het gebied van onderwijs.

De belangrijkste zorg van de commissie is het gebrek aan financiële middelen voor wiskundig onderzoek, resulterend in een gebrek aan massa van veel programma's waardoor de levensvatbaarheid in gevaar komt.

De commissie bestond uit de hoogleraren Werner Ballmann (RFW-Universiteit Bonn), Eva Bayer (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne), Alain Bensoussan (University of Texas at Dallas), Peter Jagers (Chalmers University of Technology en University of Gothenburg), Tom Koornwinder (emeritus aan de Universiteit van Amsterdam), Elmar Schrohe (Leibniz Universität Hannover), Sebastian van Strien (University of Warwick), en voorzitter Henk van der Vorst (emeritus aan de Universiteit Utrecht). Secretaris was Herman te Riele (CWI Amsterdam).

De deelnemende universiteiten zijn de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit Amsterdam, de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Leiden, de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit Utrecht. Coördinator is de Vrije Universiteit Amsterdam.

Simultaan is een evaluatie uitgevoerd van het onderzoek op het gebied van de technische wiskunde aan de Technische Universiteiten van Delft, Eindhoven, Twente en aan de Rijksuniversiteit Groningen.



Vrije Universiteit Amsterdam