Ingezonden persbericht


Buitenpost, 9 juli 2010

Aantal bijzondere planten en dieren in Achtkarspelen groeit sterk dankzij bijzonder beheer.

In Surhuisterveen, Buitenpost, Harkema en verschillende andere plaatsen in de gemeente Achtkarspelen ontstaan oases van leven. Eerst lijkt het niet zoveel: Een terreintje met een paadje, verschillende grondsoorten, hoogteverschillen, misschien een bankje... Een beetje een vreemde aanblik, maar het begin van iets moois. Op deze manier zijn op industrieterrein Lauwerskwartier in Surhuisterveen verschillende nieuwe ecogebieden aangelegd.

Ecologisch hovenier Arno Rosema zegt er het volgende over: Door het gespecialiseerde maaiwerk krijg je dat bijzondere plantensoorten, zoals orchideeën, steeds meer voorkomen in verschillende gebieden. Ook dieren voelen zich hier thuis: Vlinders, bijen, vogels en amfibieën profiteren van deze natuurlijke rijkdom. Zo heeft Arno meer dan 100 salamanders in een vijver in de gemeente waargenomen.

Een groep van ongeveer 30 mensen genoot donderdagavond zichtbaar van alle biodiversiteit in de ecologisch beheerde groengordels van Buitenpost. Onder leiding van Jan Willem Zwart kregen ze een goede indruk van de ontstaansgeschiedenis van het gebied. Aan de hand van grondboringen, waterdiertjes en kwelindicatoren werd een beeld geschetst van de ijstijden tot het heden.

"Dat hier zoveel te zien is, heb ik nooit geweten", was de algemene eindconclusie, "wat een prachtig gebied"



Ingezonden persbericht