Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 9 juli 2010

Zondag geen beeldschermen en terrassen op en rond het Waagplein

Er komen zondag geen beeldschermen en terrassen op en rond het Waagplein voor het buiten volgen van de WK-finale. De burgemeester volgt hierbij het advies dat het regionaal beheersoverleg heeft uitgebracht aan de burgemeesters van de 26 gemeenten in de politieregio Noord-Holland-Noord.

Het plaatsen van beeldschermen op het Waagplein tijdens WK-voetbalfinale trekt veel extra voetbalsupporters aan, waardoor het gevaar dreigt van zogenaamde 'overcrowding' met name na de wedstrijd. Bij winst van Oranje wordt een grote schare supporters verwacht, die na afloop van de wedstrijd naar de binnenstad komt. Dit naast de supporters, die bij plaatsing van een beeldscherm, al tijdens de wedstrijd het gehele plein zouden vullen én de supporters die in de horeca-gelegenheden rond het plein de wedstrijd volgen.

Onaanvaardbaar risico
"Dit levert een onaanvaardbaar risico op voor de veiligheid en de openbare orde. Het Waagplein heeft een beperkte capaciteit en het omsloten karakter ervan maakt dat, anders dan bijvoorbeeld het Museumplein in Amsterdam, de situatie bij een te grote toestroom van publiek al snel onbeheersbaar wordt", aldus burgemeester Piet Bruinooge. Besloten is daarom zondag geen beeldschermen en terrassen op en rond het Waagplein toe te staan. Het besluit volgt het advies van het regionaal beheersoverleg, waarin de hoofdofficier van justitie en de korpsbeheerder en korpschef van politie Noord-Holland Noord de burgemeesters van de gemeenten in Noord-Holland Noord aanraden zondag geen beeldschermen en terrassen buiten te plaatsen, geen glaswerk te gebruiken en geen activiteiten na afloop van de wedstrijd te organiseren.

De gemeente maakt vandaag maatregelen bekend, die rond de WK-finale zondag worden genomen, om de verwachte drukte in de binnenstad goed te laten verlopen (zie bijlage). Zo geldt er vanaf de middag een vaarverbod rond het Waagplein en treedt de politie handhavend op tegen hinderlijk gebruik van (zelf meegebrachte) drank. Samen met stadstoezicht van de gemeente wordt gewaakt over de veiligheid en openbare orde. Ook wordt het Horeca-interventieteam ingezet, dat nauw samenwerkt met de portiers van de horeca. Op regioniveau beschikt de politie over een 'pool', die wordt ingezet daar waar de situatie dat nodig maakt.

Over de bekend gemaakte maatregelen heeft afstemming plaatsgevonden met de horeca-ondernemers in de binnenstad. Binnen in de restaurants en café's op en om het Waagplein kan men de wedstrijd overigens op tv-schermen wel gewoon volgen.