Bijna helft beleggers verwacht verbetering economische situatie en stijging AEX

Amsterdam, 09 juli 2010

Na de sterke daling in mei is het beleggersvertrouwen in juni stabiel gebleven. De ING BeleggersBarometer kwam in juni uit op 110 punten, drie punten hoger dan in mei. Bijna de helft van de beleggers verwacht de komende drie maanden zowel een verbetering van de economische situatie als een stijging van de AEX-index. Ook verwacht een grotere groep beleggers de komende drie maanden een waardestijging van de beleggingsportefeuille. De begrotingsproblematiek van Europese landen, zoals Griekenland, blijkt voor beleggers nauwelijks invloed te hebben. Vier op de tien houdt hier helemaal geen rekening mee bij beleggingsbeslissingen.

ING BeleggersBarometer

De lichte stijging van de BeleggersBarometer is te danken aan het feit dat meer beleggers positief dan negatief zijn over zowel de economische situatie als over de beursontwikkelingen. Wel zijn beleggers vaker negatief dan positief over hun eigen financiële situatie. Voor het eerst sinds lange tijd geldt dit ook voor het oordeel over de waarde van de eigen beleggingsportefeuille. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: "Ik denk dat beleggers een eerlijk antwoord hebben gegeven over het portefeuillerendement. Neem bijvoorbeeld de AEX-index, deze stond ultimo juni ongeveer 10% lager dan drie maanden geleden.

En hoewel beleggers dus zorgen hebben over de eigen situatie, blijven zij optimistisch over de toekomst." 40% verwacht dat de economie over drie maanden beter zal draaien dan nu het geval is, 32% voorziet geen verandering en 26% gaat uit van een verslechtering. Wat betreft de waarde van de beleggingsportefeuille in de komende drie maanden verwacht een grotere groep beleggers een stijging (40%) dan een daling (17%).

Verwachting AEX-index

Van de ondervraagden verwacht 45% (43%) een stijging van de AEX-index in de komende drie maanden, 30% (20%) gaat er van uit dat de stand gelijk blijft en 23% (34%) rekent op een daling. De verwachte stand van de AEX-index over drie maanden is 334 (341).

Nieuw geld in alternatieve beleggingen

In juni verwacht de helft van de particuliere beleggers in de komende drie maanden geld over te houden om mee te sparen, beleggen of extra te besteden na de maandelijkse uitgaven. Bijna een kwart (23%) van de beleggers gaat met in ieder geval een deel van dit 'extra' geld beleggen. Opvallend is dat 34% van de beleggers aangeeft nieuw geld in alternatieve beleggingen zoals hedge funds of private equity te willen investeren.

Dit is een forse verschuiving ten opzichte van vorige maand (25%). Homan: "De correlatie met de andere vermogenscategorieën is bij alternatives vaak laag. Dit betekent dat beleggers op zoek zijn naar sterkere spreiding. Dit past bij de wat onzekere financiële markten van de afgelopen tijd". Als beleggers 100 punten mogen verdelen over tien sectoren, waarbij geldt hoe kansrijker hoe meer punten, ontvangen de sectoren energie en consumentengoederen de meeste punten. Andere sectoren waar beleggers momenteel kansen in zien, zijn financiële waarden en IT.

Begrotingsproblemen nauwelijks invloed op beleggingsbeslissingen

De afgelopen maanden is het economisch nieuws beheerst door de begrotingsproblemen bij de zogeheten PIGS: Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje. Een derde van de beleggers volgt het nieuws hierover op de voet, tweederde volgt het enigszins en 5% volgt het niet. De problemen blijken tot nu toe een beperkte invloed te hebben op het handelen van Nederlandse beleggers. Slechts 14% van de beleggers meent dat deze ontwikkelingen grote invloed hebben gehad op beleggingsbeslissingen. Vier op de tien houdt er helemaal geen rekening mee.

Beleggers die bezorgd zijn, zijn bang dat de problemen negatief uitpakken voor de euro en voor de (Nederlandse) economie. Als gevolg hiervan zijn zij terughoudender in hun beleggingsbeslissingen. Homan: "We moeten niet vergeten dat een zwakke euro per saldo juist goed is voor de Nederlandse economie". Onder de beleggers, die zich zorgen maken over een mogelijke eurocrisis, is een tamelijk grote groep die naar aanleiding van de ontwikkelingen minder aankooptransacties heeft gedaan. Ook hebben beleggers vaker verkoop- dan aankooptransacties gedaan.

Meer beleggers vrezen deflatie (28%) dan inflatie (22%). De helft van de beleggers kan hierover geen standpunt innemen.

Onderzoeksverantwoording

Sinds november 2002 peilt ING maandelijks het beleggersvertrouwen onder particuliere Nederlandse beleggers met de ING BeleggersBarometer. Dit instrument is door ING ontwikkeld en bepaalt met 11 vragen de index voor het beleggersvertrouwen. De index loopt van 0 - zeer pessimistisch - tot 200 - zeer optimistisch. De aspecten die de index meeneemt in zijn weging zijn: de economische situatie in Nederland, de financiële situatie van huishoudens, de waarde van de beleggingsportefeuille en de stand van de AEX.

Onderzoeksbureau Insites houdt in opdracht van ING maandelijks via internet en telefoon een representatieve steekproef onder circa 400 Nederlandse particuliere beleggers. De gegevens worden op continue basis verzameld. Elke maand worden andere beleggers ondervraagd om paneleffecten te voorkomen. Op basis van de resultaten wordt maandelijks de hoogte van de index berekend.

ING aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie.