Gezamenlijk persbericht van
Samenwerking Handhaving Overijssel en Waterleidingmaatschappij Vitens

Overijsselse afspraken met Vitens over controle regelgeving Eenduidig toezicht voor alle 65 Overijsselse Vitensbedrijven

Zwolle, 9 juli 2010

6 Toezichthouders, in plaats van 29, controleren dit jaar de drinkwaterproductiebedrijven van Vitens op bijvoorbeeld de opslag van gevaarlijke stoffen, de opslag van dieselolie, de werkplaatsen en de lozing van afvalwater. Het resultaat van deze eenduidige vorm van toezicht is bij alle 65 bedrijven van Vitens in de provincie Overijssel direct zichtbaar. De bedrijfsprocessen op deze locaties zijn identiek. Wanneer Vitens een maatregel moet nemen dan doet ze dat bij al haar bedrijven en niet alleen waar de overtreding geconstateerd is. Het levert een aanzienlijke tijdwinst op.

De 25 gemeenten en 4 waterschappen in Overijssel hebben hierover afspraken gemaakt met Vitens. Vandaag, 9 juli, verrichten Wolter Odding (Raad van Bestuur Vitens) en Ton Strien (burgemeester Olst-Wijhe) namens de Overijsselse handhavingsinstanties de officiële start op drinkwaterproductielocatie het Engelse Werk in Zwolle.

Toezichthouders van de gemeenten Deventer, Hof van Twente, Enschede, Zwolle, en de waterschappen Regge & Dinkel en Groot Salland voeren dit jaar de controles uit bij de Vitensbedrijven. Dat doen ze in 2 regionale teams. Gezamenlijk bereiden ze de controles voor, gaan ze gelijkgestemd op pad en leren ze van elkaar. Dit betekent dat de toezichthouders ook voor andere gemeenten en waterschappen gaan controleren.