Beslissingen van de Vlaamse Regering

09/07/2010 14:46

Vlaamse Overheid

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering neemt akte van het ontslag van Wendy Ruys als lid van de raad van bestuur van vleva (Vlaams-Europees Verbindingsagentschap vzw) en draagt Sabien Leemans voor ter vervanging.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en viceminister-president Ingrid Lieten

De Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) is een organisatie van de Verenigde Naties waarin de openbare en de private sector samenwerken aan de ontwikkeling van de telecommunicatie en de harmonisering van het telecommunicatiebeleid in de aangesloten landen. De Conferentie van gevolmachtigden komt om de vier jaar samen en bepaalt het algemene beleid, waarbij eventueel de Stichtingsakte en de Overeenkomt gewijzigd worden. Na adviezen van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen, de Sectorraad Media van de Strategische Adviesraad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media, en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan de ontwerpdecreten die instemmen met de amendementsoorkonden en de bijbehorende memorie van toelichting.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, minister Hilde Crevits, minister Philippe Muyters en minister Joke Schauvliege

In het kader van de Europese Kaderrichtlijn Water en het decreet Integraal Waterbeleid hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de stroomgebiedbeheerplannen voor Schelde en Maas en het maatregelenprogramma voor Vlaanderen. Ze keurt tevens de uitbreiding van het personeelskader van de VMM met 2 VTE goed voor de begeleiding van investeringen in de speerpuntgebieden van zodra de investeringen worden uitgevoerd. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding (2010-2014) en engageert zich om bij elk ontwerp van beleidsmaatregel of reglementering dat ze voorgelegd krijgt rekening te houden met de doelstellingen en maatregelen uit het actieplan. Ze gelast de bevoegde minister het advies in te winnen van de SERV en het Vlaams Actieplan over te zenden naar het Vlaams Parlement. Ze gelast tevens elk lid van de Vlaamse Regering om tegen eind 2010 de doelstellingen en acties uit dit actieplan binnen hun bevoegdheden verder uit te werken.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering keurt de protocollen van aansluiting bij de vzw Sociale Dienst voor het Vlaams Overheidspersoneel vanaf 1 januari 2010 goed voor het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek ( FWO ), De Strategische Adviesraad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media ( SAR CJSM ), De Strategische Adviesraad Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen ( SAR MiNaraad ), De Strategische Adviesraad Ruimtelijke Ordening - Onroerend Erfgoed ( SARO ) en de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij ( SALV ).

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering kent voor de periode van 1 januari 2010 tot en met 31 december 2010 een facultatieve subsidie van 220.000 euro toe aan CKG Het Open Poortje in Schilde , voor het project 'ambulante pedagogische begeleiding en training voor ouders samen met hun kinderen' (De Tuimel). Het gaat om een project voor opvang en begeleiding van jonge kinderen uit kansarme gezinnen.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van in totaal 981.000 euro, te verdelen over de volgende centra voor algemeen welzijnswerk: De Mare vzw (Antwerpen), Regio Brugge vzw (Brugge), Archipel vzw (Brussel), Regio Dendermonde vzw (Dendermonde), Zuid Oost-Vlaanderen vzw (Ronse), Visserij vzw (Gent), Sonar vzw (Hasselt), De Papaver vzw (Ieper), Stimulans vzw (Kortrijk), Leuven vzw (Leuven), Het Welzijnshuis vzw (Willebroek) en De Kempen vzw (Herentals). De subsidie wordt verleend als tegemoetkoming in de werkingskosten en loonlasten van de extra voltijdse equivalenten voor de opvang van verkeersslachtoffers, de opvang van minderjarige slachtoffers en de ondersteuning van de vrijwilligerswerking bij de hulpverlening aan slachtoffers, voor de periode van 1 mei 2010 tot en met 30 april 2011.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat het oprichtingsdecreet van Kind en Gezin wijzigt. De wijziging beoogt een decretale basis te geven aan de erkenning en subsidiëring van zes vertrouwenscentra kindermishandeling in Vlaanderen, aan het bepalen van hun opdrachten en aan de mogelijkheid om gegevens te verzamelen zonder dat dit steeds moet worden meegedeeld aan de betrokken minderjarige of zijn ouders. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de SERV en van de Strategische Adviesraad voor het Vlaams Welzijns-, Gezondheids- en Gezinsbeleid, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering vervangt Leen Pollentier als effectief lid van het Raadgevend Comité bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap door Nathalie Vandenbroucke . Nathalie Vandenbroucke wordt als plaatsvervangend lid vervangen door Leen Pollentier .

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

Het decreet over Integrale Jeugdhulp voorziet in de organisatie van crisisjeugdhulpverlening . Hiervoor engageerden de sectoren zich, en de betrokken voorzieningen uit de gehandicaptensector bieden de crisisbegeleiding en crisisopvang aan. Onderzoek toont aan dat die engagementen niet worden gehaald. Er ontbreekt immers een regelgevend kader om extra begeleiding en opnames te subsidiëren, terwijl de bestaande subsidiëringsregels ertoe leidden dat voorzieningen minder subsidie ontvingen bij crisisopvang dan bij een gewone opname. De Vlaamse Regering keurt daarom het besluit over de subsidiëring van crisisjeugdhulp principieel goed. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit over de interlandelijke adoptie . De wijziging vloeit voort uit de wet over de verlenging van de geschiktheidsvonnissen. Door deze wet wordt de opdracht van de Vlaamse diensten voor maatschappelijk onderzoek (DMO) immers verruimd, omdat ze nu ook rapporten moeten opstellen om de geschiktheid te herevalueren van kandidaat-adoptanten die een verzoekschrift hebben neergelegd om hun geschiktheidsvonnis te laten verlengen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van koninklijk besluit rond de gestandaardiseerde checklist die tekenen van recent druggebruik in het verkeer moet vaststellen . Ze stelt wel de voorwaarde dat er een degelijke opleiding wordt voorzien om de checklist correct te gebruiken, omdat deze voor interpretatie vatbaar is. Daarnaast vraagt ze om op basis van de resultaten van het lopende Europese DRUID-onderzoek een eventuele aanpassing van de checklist te doen.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

De Vlaamse Regering beslist tot de gedeeltelijke verdeling van provisionele kredieten voor een bedrag van 12,15 miljoen euro voor de uitbetaling van de dakisolatiepremies .

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche en minister Philippe Muyters

Na advies van de SERV, de MiNa-raad, de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten en de Vlaamse Vereniging van Provincies hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit dat de voorwaarden vastlegt waaronder een waarborg kan worden verleend voor de terugbetaling van de leningen toegestaan door het Fonds ter reductie van de globale energiekost (FRGE) . Het FRGE is een federaal fonds dat tot doel heeft 'tussenbeide te komen in de financiering van structurele maatregelen om reducties van de globale energiekost in particuliere woningen te bevorderen voor de doelgroep van de meest behoeftigen en het verstrekken van goedkope leningen voor structurele maatregelen om reducties van de globale energiekost in woningen bezet door privépersonen en dienstig als hoofdverblijfplaats te bevorderen'. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Het werkgelegenheids- en investeringsplan omvat maatregelen om tegemoet te komen aan de sociaal-economische noden veroorzaakt door de huidige crisis. Een van de maatregelen is een versoepeling van het stelsel van de individuele beroepsopleiding (IBO). Na een IBO moet in de regel een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur volgen, maar door de versoepeling kan dat ook een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur voor één jaar zijn. Bij verlenging volgt dan een contract van onbepaalde duur. Het gaat om een tijdelijke maatregel, die in het najaar van 2010 zal geëvalueerd worden. Een andere bijkomende maatregel is het preciseren dat na een IBO een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur geen proefperiode mag bevatten. Om deze maatregelen in werking te laten treden, wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het besluit over de organisatie van de arbeidsbemiddeling en de beroepsopleiding .

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Afbakening grootstedelijk gebied Gent: deelproject 6C Parkbos' .

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Terminalzone internationale luchthaven Zaventem' .

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit tot toekenning van premies voor de inbouw van emissieverminderende voorzieningen in voertuigen met een dieselmotor. De aanpassing beoogt dat meer wagens worden uitgerust met een roetfilter zodat de uitstoot van fijn stof door dieselwagens wordt gereduceerd. In concreto gaat het om volgende aanpassingen: de uitbreiding van een installatie van een roetfilter op Euro 4 dieselwagens indien de eerste inschrijvingsdatum niet later valt dan de datum van publicatie van het besluit in het Belgisch Staatsblad; de beperking tot natuurlijke personen wordt opgeheven zodat ook eigenaars van bedrijfswagens een premie kunnen aanvragen; het premiepercentage wordt 100% met een beperking tot 600 euro; de garage die de installatie uitvoert krijgt ook een premie van 50 euro en de uitbetalingsprocedure wordt ingekort.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

In het kader van het inrichtingsproject landinrichting Stiemerbeekvallei keurt de Vlaamse Regering het planprogramma Stiemerbeekvallei goed.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

Na advies van de MiNa-Raad, de Strategische Adviesraad voor het Vlaamse Welzijns- Gezondheids- en Gezinsbeleid en de SERV wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit met de algemene en sectorale bepalingen over milieuhygiëne en het uitvoeringsbesluit bij het decreet over de algemene bepalingen over milieubeleid, wat betreft de normering van vast opgestelde zendantennes voor elektromagnetische golven tussen 10 MHz en 10 GHz . De elektromagnetische golven die deze bronnen uitzenden kunnen afhankelijk van onder meer de frequentie en het uitgestraalde vermogen schadelijke effecten hebben voor de mens en het leefmilieu. Dit wijzigingsbesluit legt het wettelijke kader vast voor de normering van elektromagnetische golven van vast opgestelde zendantennes. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering beslist tot definitieve stopzetting van de subsidiëring van Raamtheater vzw in Antwerpen.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Het Vlaamse gelijkekansenbeleid werkt sinds 2005 met de opencoördinatiemethode (OCM) voor het integreren van een gelijkekansenperspectief in elk Vlaams bevoegdheidsdomein. De Vlaamse Regering bepaalt daarbij de doelstellingen die elke minister binnen zijn domein dient te realiseren. Dit is decretaal verankerd in het gelijkekansendecreet van 10 juli 2008. Omdat de huidige minister bevoegd voor gelijke kansen ook bevoegd is voor de uitbouw van een gelijkekansenbeleid rond handicap en toegankelijkheid, beslist de Vlaamse Regering principieel om die bepalingen uit het gelijkekansendecreet in werking te laten treden. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State. Daarnaast legt ze het doelstellingenkader vast tot eind 2014 voor de verdere uitbouw van het Vlaamse gelijkekansenbeleid en geeft de opdracht de nieuwe Commissie Gelijke Kansen samen te stellen. De huidige Commissie bereidt de opmaak voor van een geïntegreerd actieplan en van een OCM-doelstellingenkader rond handicap en toegankelijkheid van informatie.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Het onderwijsdecreet XIX wijzigt sommige vakbenamingen van de eerste graad van het gewoon secundair onderwijs . Zo wijzigen de vakbenamingen biologie, fysica en wetenschappelijk werk naar 'natuurwetenschappen' en wordt het vak technologische opvoeding 'techniek'. Voor het personeel dat aangesteld is in deze vakken, leidt dit tot concordantiebepalingen, die hun overname van statutaire rechten en plichten regelen. Ook de besluiten rond bekwaamheidsbewijzen moeten geactualiseerd worden door de nieuwe vakbenamingen. Na onderhandelingen met de bevoegde sectorcomités hecht de Vlaamse Regering daarom opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit over de concordantie naar het algemeen vak natuurwetenschappen en het technische vak techniek . Ze wijzigt tevens de besluiten over de bekwaamheidsbewijzen, salarisschalen en de bezoldigingsregeling in het secundair onderwijs en van de leermeesters godsdienst en de godsdienstleraars. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Na onderhandelingen met de bevoegde onderhandelingscomités hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit tot tijdelijke erkenning van het experimenteel studiegebied bibliotheek-, archief- en documentatiekunde voor het secundair volwassenenonderwijs en de opleidingsprofielen voor dit nieuw studiegebied. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.





Op voorstel van minister Pascal Smet

De Hogeschool Gent diende een aanvraag nieuwe opleiding in bij de Erkenningscommissie voor een academische bacheloropleiding 'Bachelor of Arts in Applied European Languages' . De Erkenningscommissie gaf deze opleiding een negatief oordeel over de macrodoelmatigheid. De Hogeschool Gent diende een tweede aanvraag in bij de Vlaamse Regering, die het negatief oordeel nu bevestigt.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Hogeschool Gent diende een aanvraag nieuwe opleiding in bij de Erkenningscommissie voor een professionele bacheloropleiding 'Bachelor in de pedagogiek van het jonge kind' . De Erkenningscommissie gaf deze opleiding een negatief oordeel over de macrodoelmatigheid. De Hogeschool Gent diende een tweede aanvraag in bij de Vlaamse Regering, die het negatief oordeel nu bevestigt.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Hogeschool Gent diende een aanvraag nieuwe opleiding in bij de Erkenningscommissie voor een professionele bacheloropleiding 'Bachelor in het retailmanagement' . De Erkenningscommissie gaf deze opleiding een negatief oordeel over de macrodoelmatigheid. De Hogeschool Gent diende een tweede aanvraag in bij de Vlaamse Regering, die de macrodoelmatigheid nu positief beoordeelt.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Karel de Grote-Hogeschool - Katholieke Hogeschool Antwerpen diende een aanvraag nieuwe opleiding in bij de Erkenningscommissie voor een professionele bacheloropleiding 'Bachelor in de pedagogiek van het jonge kind' . De Erkenningscommissie gaf deze opleiding een negatief oordeel over de macrodoelmatigheid. De Hogeschool Gent diende een tweede aanvraag in bij de Vlaamse Regering, die de macrodoelmatigheid nu positief beoordeelt.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel