Ingezonden persbericht


Onderwerp: Uitnodiging voor de ontwikkeling van alternatieve kweekmethodes van oesters op vrijdag 9 juli 2010

Ons kenmerk: BR/JdR/10032 Uw kenmerk: Datum: 7 juli 2010

De Nederlandse Oestervereniging (NOV) is de overkoepelende organisatie van de Nederlandse oestervissers en oesterkwekers. Alle oesterproducenten zijn bij de NOV aangesloten, in totaal 28 bedrijven. De jaarlijkse productie bedraagt ca. 30 miljoen stuks creuses (Ostrea gigas), terwijl de jaarlijkse productie platte oesters (Ostrea edulis) tussen de 500.000 en 1 miljoen stuks bedraagt. Ruim 60% van de omzet wordt naar België geëxporteerd.

In december 2008 is de Kenniskring Oesterkweek opgericht. één van de doelen van de Kenniskring Oesterkweek is de ontwikkeling van alternatieve kweekmethodes van oesters. Voor het ingediende projectplan 'Samen verduurzamen voor een vitale oestersector', waarin het ontwikkelen van alternatieve kweekmethodes een onderdeel is, werd in 2009 in het kader van Collectieve acties in de visketen van het Ministerie van LNV een subsidie van ¤ 349.000 ontvangen. De samenwerkende partijen binnen het project zijn de Nederlandse Oestervereniging, Wageningen IMARES en het Landbouw Economisch Instituut Wageningen UR (LEI), terwijl ondersteuning wordt gekregen van Economisch Impuls Zeeland en de Provincie Zeeland.

De gehele oesterkweek in Zeeland bestaat uit bodemcultuur. Er kunnen echter ook oesters gekweekt worden op bedden net als in Frankrijk of hangend in een voedselrijke waterkolom. Met alternatieve kweekmethodes is er minder kweekgrond nodig, wordt het verlies van oesters minder en worden de broedcollectoren optimaal benut. Op verschillende locaties in de Oosterschelde wordt er door de NOV de komende maanden gestart met het experimenteren met verschillende kweekmethodes in de waterkolom.

De officiële start van dit onderdeel van het project vindt plaats vrijdag 9 juli 2010 aan boord van de YE 155 op Oosterschelde. Samen met de heer Kees Taal van het LEI, en binnen het LEI projectleider Kenniskringen, zal de voorzitter van de NOV, de heer Cees van Liere, de openingshandeling verrichten.

De Nederlandse en Belgische pers worden hiervoor van harte uitgenodigd.

Progamma 9 juli:

10.00 uur: Afvaart YE 155 vanuit de Prinses Julianahaven (ligplaats ter hoogte van Machinefabriek Bakker b.v., Dregweg 10 te 4401 LD Yerseke)

± 11.00 uur: Aankomst op locatie op de Oosterschelde en officiële openingshandeling

± 12.30 uur: Terug in de Prinses Julianahaven te Yerseke

Indien u aanwezig wenst te zijn, verzoeken wij u vriendelijk - in verband met de catering - dit vóór donderdag 8 juli 18.00 uur bekend te maken aan de secretaris van de NOV, Jaap de Rooij. GSM +31 653722133. Email jderooij@zeelandnet.nl