Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Vervoer van gevaarlijke stoffen per spoor veilig geregeld. Een mooi resultaat op de valreep

Den Haag, 9 juli 2010. De Ministers hebben vandaag de Tweede Kamer geïnformeerd over de afspraken die tot stand zijn gebracht over veilig vervoer van gevaarlijke stoffen per spoor; het zogenaamde Basisnet-spoor. KNV feliciteert Ministers Eurlings en Huizinga en hun teams van deskundigen met dit mooie resultaat op de valreep van de huidige regering. Dit maakt het mogelijk al het te verwachten vervoer van gevaarlijke stoffen per spoor uit te voeren.

De Ministers en hun teams van ambtenaren zijn er in geslaagd om afspraken tot stand te brengen die borgen dat vervoer van gevaarlijke stoffen over grote afstanden en per spoor veilig en in goed beheer kan worden uitgevoerd. Hierdoor blijft Nederland ook voor bedrijven actief in de (bio-)chemische industrie een aantrekkelijke vestigingslocatie en blijven vele tienduizenden arbeidsplaatsen behouden.

De afspraken zijn gemaakt onder leiding van de Ministers van VenW en van VROM tussen de beheerder van het spoor ProRail, de overheden, verantwoordelijk voor de gebieden waar spoorlijnen door heen lopen, de industrie en KNV Spoorgoederenvervoer.

Spoor is een vervoerswijze die bij uitstek geschikt is voor veilig vervoer van gevaarlijke stoffen. Door het vervoer goed te plannen wordt het voor bepaalde gemeenten mogelijk om te bouwen nabij spoorlijnen, terwijl het voor andere gemeenten mogelijk blijft om vestigingslocaties aan de industrie en daarmee werkgelegenheid aan hun inwoners te bieden.



Ingezonden persbericht