Waterleidingmaatschappij Drenthe

Kans op lage waterdruk09 juli 2010 Piekverbruik in droge periode

Kans op lage waterdruk

Op een mooie warme zomerdag gebruikt iedereen meer water dan op een gemiddelde normale dag. We drinken meer kraanwater, vullen het opblaasbadje in de tuin en stappen wat vaker onder de douche. Opvallend aan deze droge periode is het piekverbruik 's avonds tussen 18.00 en 22.00 uur. Mensen gaan massaal de tuin sproeien.

De provincie Drenthe heeft een uitgestrekt platteland. In vergelijking tot steden en dorpen, legt het drinkwater daar een langere weg in de leidingen af. Water neemt altijd de snelste weg en stroomt door de eerste kraan die openstaat. In een periode met warme dagen is het watergebruik hoger dan normaal. Er blijft dan relatief minder water over aan het einde van de leiding. Daardoor neemt de waterdruk in deze gebieden op warme dagen af.

WMD adviseert om het watergebruik zo veel mogelijk over de dag te spreiden. Probeer met name het sproeien tussen 18.00 en 22.00 uur te vermijden. Dit met het oog op de weersverwachting voor de komende dagen.

Zolang de temperatuur niet gaat dalen en er geen regen van betekenis komt zullen, bij gelijkblijvende vraag, drukproblemen blijven voorkomen. WMD heeft in de waterreservoirs genoeg drinkwater op voorraad. De drukproblemen worden veroorzaakt doordat de extreem hoge vraag de maximale distributiecapaciteit van het leidingnet overtreft.