KNHS

Nederlands ruiterkwartet naar tweede plek in Falsterbö 9 juli 2010
Leopold van Asten - Santana B

FALSTERBO (KNHS) - In een ambiance die eerder aan de Cote d'Azur deed denken dan aan een badplaats aan de Oostzee werd in het Zweedse Falsterbö de vijfde editie van de Meydan FEI Nations Cup competitie verreden. De Zweden wonnen voor een uitzinnig thuispubliek de landenwedstrijd, voor Nederland, terwijl Spanje en Frankrijk de derde plek deelden.

"Ik ben heel gelukkig met deze tweede plaat,s maar er had nog meer ingezeten. Eric van der Vleuten (Mierlo) had de pech dat zijn paard in de eerste ronde het lint op de sloot net beroerde met de peesbeschermer, waardoor hem daar een fout werd aangerekend, maar verder sprong de merrie Utascha SFN van het Springpaardenfonds fantastisch. Met een totaal van acht strafpunten kwamen we uit de eerste manche, met uitzicht op een hogere klassering. Die kans hadden we helemaal moeten grijpen, temeer omdat Van der Vleuten en Leopold van Asten (Duizel) met Santana B een foutloze tweede ronde neer wisten te zetten. Van de Zweden, die met nul strafpunten uit de eerste ronde waren gekomen, noteerden de eerste drie starters alle drie een springfout in de tweede manche. Daarom was het jammer dat Jur Vrieling (Holwierde) met VDL Bubalou de lei net niet schoon wist te houden. Had hij een foutloos parcours neergezet, dan hadden we in een barrage met de Zweden moeten afrekenen. Beiden landen waren tot dat moment op een totaal na twee manches van acht strafpunten uitgekomen.

Omdat Vrieling en Marc Houtzager Houtzager (Rouveen) met HBC Tamino beiden wel dat foutje maakten kwam Nederland uit op een totaal van twaalf strafpunten en moesten we hopen dat ook de laatste starter van de Zweden, Rolf-Göran Bengtsson met Casall la Silla, een springfout zou maken. Wij zouden dan met de Zweden op twaalf strafpunten zijn geëindigd. Bengtsson hield voor een indrukwekkend stil thuispubliek de schade echter beperkt tot één tijdfout, waardoor de Zweden op negen strafpunten eindigden en wij op twaalf, waarmee we tweede werden. Toch kan ik heel tevreden zijn. De ruiters reden een zeer goede wedstrijd en de paarden sprongen zeer goed", aldus bondscoach RobEhrens.

In de eerste manche noteerde Eric van der Vleuten als eerste starter van het Oranje kwartet met VDL Goep Utascha SFN een fout op de sloot. "Ik was er honderd procent zeker van dat we op de sloot geen fout hadden gemaakt. De merrie sprong naar mijn gevoel ruim voldoende hoog op en ver genoeg door. Daarom hebben we na de eerste manche de tape opgevraagd die de sloot begrenst. Wat bleek? Op het witte lint bleek heel duidelijk de afdruk zichtbaar van de peesbeschermer. Wat er naar mijn mening moet zijn gebeurd is dat in de landing het kogelgewricht door is geveerd en daardoor heeft de peesbeschermer het witte lint helaas net geraakt en de afdruk gemaakt. Duidelijk een fout, want iedere aanraking van het lint is vier strafpunten. In de tweede manche speelde Utascha weer met de hindernissen en bleef ze heel gemakkelijk foutloos", aldus Van der Vleuten.

Jur Vrieling stuurde zijn nieuwe aanwinst VDL Bubalou heel gemakkelijk foutloos rond. "We hadden werkelijk nergens een probleem in de eerste manche. In de tweede manche kreeg ik even de angst dat ik niet binnen de tijd zou eindigen en daarom reed ik iets te hard op de laatste hindernis aan. Daar kwam ik net te dicht onder, met als gevolg een foutje. Echt mijn schuld, want die fout had ik moeten voorkomen", baalde Vrieling.

Toen Leopold van Asten met VDL Groep Santana B (na een eerste manche met één springfoutje - hij tikte de bovenste paal van de imposante triple bar naar beneden) er in slaagde om de tweede manche foutloos te blijven kroop het Oranje kwartet naar een steeds hogere klassering. Nederland had ineens uitzicht op de zege, maar dan moest Marc Houtzager met HBC Tamino in de tweede manche foutloos blijven. In de eerste manche noteerden zij een springfoutje. "Als je het mij op de man af vraagt waren het alle twee echte pechfouten. In de eerste manche beroerde Tamino amper de bovenste paal van de vierde hindernis, een steilsprongetje. In de tweede omloop raakten we uiterst licht de achterste paal van de tweede hindernis in de driesprong, die ook prompt viel. Echt balen dat deze twee pechfouten ons de overwinning hebben gekost", aldus Houtzager.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.falsterbohorseshow.com

Uitslag Medan FEI Nations Cup Falsterbö:


1) Zweden - 9

2) Nederland - 12

- Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Utascha SFN (Lux x Indoctro) - 4 / 0

- Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalou (Baloubet du Rouet x Nimmerdor) - 0 / (4)

- Leopold van Asten (Duizel) - VDL Groep Santana B (Mr.Blue x H.Almé) - 4 / 0

- Marc Houtzager (Rouveen) - HBC Tamino (Numero Uno x Farmer) - (4) / 4
3) Spanje - 21
3) Frankrijk - 21
5) Ierland - 24
5) USA - 24
7) Groot-Brittannië - 25
8) Zwitserland - 28
Niet geplaatst voor tweede ronde:

- Duitsland

- Polen

Tussenstand Meydan FEI Nations Cup (na 5 wedstrijden):


1) Frankrijk - 33.5 + 5.5 = 39

2) Groot-Brittannië - 25.5 + 2 = 27.5

3) USA - 22 + 3.5 = 25.5

4) Duitsland - 21.5 + 0 = 21.5

4) Spanje - 16 + 5.5 = 21.5
6) Ierland - 15 + 3.5 = 18.5
7) Nederland - 7 + 7 = 14
8) Zweden - 2 + 10 = 12
9) Zwitserland - 9,5 + 1 = 10.5
10) Polen - 0 + 0 = 0

Kalender 2010:

15 juli - Aken (Dui)
30 juli - Hickstead (Eng)
6 augustus - Dublin (Ier) - finale