Ingezonden persbericht


Persbericht

|Datum|:|9 juli 2010                                                     |

Paardensport heeft hoge ambities op weg naar OS 2028

ERMELO (KNHS) - De paardensport heeft ambitieuze plannen richting de Wereldruiterspelen 2022 en Olympische Spelen van 2028. Er zijn initiatieven van verschillende provincies en concoursorganisaties om de paardensport naar een hoger plan te tillen. Dit weekend tijdens het CSI Geesteren presenteert de RegioTwente het rapport 'Hippisch Twente op Olympisch niveau' aan de voorzitter van Olympisch Vuur Ivo Opstelten. In het kader van het Olympisch Plan 2028, waar ook de paardensport onderdeel van uit maakt, ondersteunt de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie de ambities van de vooraanstaande concoursen. Eind van het jaar is het tijd om de gezamenlijke koers te gaan bepalen voor de paardensport.

Tijdens het CSI Twente in Geesteren wordt zondag het rapport Hippisch Twente op Olympisch niveau aangeboden. Een nota, onder regie van de regio Twente, waarin wordt beschreven hoe de hippische sector structureel versterkt kan worden in Twente, mede met het oog op De Olympische Spelen van 2028. Binnen deze strategie past het versterken van het CSI Twente en de Military Boekelo.

Er zijn diverse initiatieven van concoursorganisaties, gemeenten en provincies om de sport naar een hogere dimensie te krijgen. "Wij waarderen het enthousiasme en juichen de gezamenlijke investeringen in onze sport toe. Naast de topsport, krijgen ook de breedtesport, het onderwijs en de trainingsfaciliteiten hiermee een boost, aldus directeur van de KNHS John Bierling. Binnen het Olympisch Plan 2028 past ook het organiseren van EK's en WK's in Nederland samen met grote paardensportorganisaties. Dit jaar is het WK Mennen voor aangepaste sporters in Breda, in 2011 is het EK Dressuur in Rotterdam en er loopt een bid voor het EK Springen in 2013.

De KNHS gaat na de zomer samen met de grootste organisaties een koers bepalen en de regie inzetten om vorm te geven aan de Olympische paardensportambities. Hierbij zal vooral gezocht worden naar samenwerkingen. Alles gaat op basis van het Olympisch plan 2028, waarin de hippische sport een belangrijk onderdeel vormt. "Samen gaan we de koers bepalen richting 2028", aldus John Bierling. In het derde kwartaal wordt hiertoe een werkgroep opgericht die als eerste gaat verkennen welke provincies en organisaties interesse hebben om mee te denken.