6e Nationale NachtvlinderNacht in het Streekbos


Het IVN West-Friesland doet samen met de KNNV weer mee aan de landelijke actie van de Vlinderstichting

BOVENKARSPEL, 20100703 -- Maak kennis met de boeiende wereld van de nachtvlinders op vrijdagavond 9 juli van 22.00 tot 24.00 uur in het Streekbos. Verzamelen in De Terp aan de Veilingweg 19 Bovenkarspel.

Onder leiding van drie gidsen en met behulp van een scherm en lampen zullen nachtvlinders als spanners, uiltjes of pijlstaarten worden gevangen en bekeken. Afhankelijk van de weersomstandigheden zijn er verrassend veel soorten. Ze hebben een dikkere beharing dan dagvlinders om kou te trotseren. Hun grote sprieten gebruiken ze als neus om voedsel of een partner te vinden. Met hun roltong zuigen ze de stroop, rottend fruit of vloeibaar voedsel op.

De gevangen nachtvlinders worden benoemd en de aantallen worden doorgegeven aan de Vlinderstichting. Op de website van de Vlinderstichting.nl worden de overzichten van de afgelopen jaren vermeld. Opvallend is dat op de late uren de vangst het grootste is.
In 2009 was de Zwarte C-uil de meest voorkomende soort, gevolgd door de Huismoeder. De laatstgenoemde is in West-Friesland goed vertegenwoordigd en ook overdag vaak te zien in tuinen en parken. Bij verstoring worden de gele achtervleugels vaak zichtbaar.

IVN West-Friesland





ingezonden persbericht